30 augusti 2022

Producerat och pysslat lite för husbehov

 



Basilikan hade vuxit sig stor i växthuset så den hamnade i en pesto med solroskärnor, vitlök, Västerbotten blandat med Parmesanost och olivolja. Lite frös jag bara in som den var också. Gott att ha och ta fram. 


Gjorde den lite grov för tycker det är gott att känna solrosfröna lite.


Frös in i rullar av papper. Så smart som min vän Marianne lärt mig att även göra med förvälld svamp. Går snabbt att tina och bara ta fram det man behöver för stunden.


En glassbytta full med de härligaste gula, orange och röda tomater fick följa med hem från stugan.


Härligt att äntligen få skörda lite. Tomaterna har varit lite sega i år. Kalla maj som spökade till det hela.




Gjorde tomatmarmelad på lite gula och orange tomater. Sungold och Goldwin på burk. Mums! Så enkelt med syltsocker. Hittade ett recept som det var lite citron och vaniljstång i.


Lite röda tomater körde jag i ugnen på låg värme med olja och vitlök. Inte soltorkade men liknande smak.




Gurka äter vi varje dag i olika form. Men nu har jag skrotat de gamla gurkplantorna som började bli lite trötta och startade upp ett nytt gäng gurkplantor som klättrar på snören fästa i gardinstången där skuggardinen hänger. De blommar för fullt så får se om de hinner ge gurkor innan det blir för kallt.



Peston provsmakad till en god sallad. Fick så bra tips att köpa en sån liten jag tror de kallas snapsjungfru på loppis. Perfekt att blanda salladsdressing i. Ingen sunkig kork utan lätt att diska i maskin. Köpte en att ha hemma och en till stugan. 

Gjorde också en god paprikaröra. Såg så gott recept på instagram hos annikasnaturligating så blev sugen att testa. 

Enkel paprikaröra à la Annikas naturliga ting

4 grillade eller ugnsbakade urkärnade röda spetspaprikor

1/2 dl solroskärnor

3 msk olja

1 vitlöksklyfta

salt och peppar

Mixa ihop allt


När jag ändå var igång blev det en sats dadelbollar. Passade bra för jag hade en skvätt kokosolja jag behövde göra slut på. Så det var bra att jag blev lite inspirerad av min vän Maria att göra de. Har lagt de i frysen. Tinar fort om man vill ha något litet till kaffet. Receptet här: 

Dadelbollar Lindas bakskola




Så blev det lite annat småfix gjort. Rensat gruset från ogräs och så klippte jag Bollpilarna i underkant. De har blivit rätt stora och vill hålla efter de lite och ha en jämn underkant. Lite olivträdskänsla under de. Är det riktigt varmt kan man faktiskt tänka sig en liten sittplats där under på sikt. Göran har fixat vid stranden. Röjt lite sly och jämnat till med grus och jord och har sått gräs bakom det han och Rikard murade upp tidigare. Blir bra och lättare att klippa.




Ja det finns alltid lite att pyssla med utomhus också och det är ju ett intresse och sensommaren är så härlig. Så himla glad för vårt växthus. Har verkligen så mycket glädje av det.



Har tagit flera sticklingar av Mårbackorna som verkligen har trivts och hållit sig så fina i växthuset. Brukar ha de ute annars men nu har de hållit bättre när de sluppit regn och verkar gilla värmen som ändå blir därinne. Satte in lite andra sommarblommor sist också när det hotades med så mycket regn. De vita hängpelargonerna har också flera år på nacken. Så tacksamma.










2 kommentarer:

  1. Det ser bra ut... Duck time är verkligen en viskning. Jag önskar dig fortsatt lycka.
    Jag ska prova peston. Jag har också mycket basilika.
    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja dusk time är speciellt liksom gryningen.
      Allt gott!
      Annika

      Radera

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.