04 augusti 2022

Mötte Miss Willmott på ångbåtsturen

 I mitten av juli var vi på en heldagstur på Barken med ångbåten Runn. Start i Smedjebacken 7:30 och sen ner till Västanfors via sex slussar och tillbaka igen. 



Vi hade pratat om att göra den här turen länge så när biljetterna släpptes hängde jag på låset eller var alla fall beredd och knappade hem biljetter. Göran fick den i present när han fyllde år i maj. Hade tur med vädret denna utflyktsdag. Kaffe och smörgåsar fick vi på båten strax efter avgången. Smörgåsarna var så vackert garnerade med mörka krasseblommor och väldigt goda. Lite basilika under osten var så gott.  Blev inte förvånad när jag hörde att de kom från Smedjebackens egen sångfågel Maria Keohane som han i "byssan" sa. Har skrivit om henne förut. Hon sjunger opera och annat världen runt och har även ibland café och byggnadsvårdsbutiken 1862 på sin fina gård i Smedjebacken. Vi har varit där några gånger men var nog före pandemin.







Under järnvägsbron åkte både flaggan och skorstenen ner. Göran höll flaggan.


                                              Roligast att slussa och när visslan ljöd förstås.



                                                                      Lyssna på ljudet!






                          Passerade även Fantomens omklädningshytt.... vid Semla gästhamn.


Slussvärdarna följde oss längs med kanalen med bil. Även en dykare fick rycka in på ett ställe där vi fick slussa både framåt och bakåt för slussporten gick inte att stänga. Det hade fastnat en massa ris. Bra att han var i närheten och kunde komma till undsättning snabbt.




                   Fiskgjusarna kretsade över den lilla ön där de hade bo och måsarna kollade på oss vid         Västanfors kyrka.



I Västanfors blev det lunchuppehåll och mycket tid att strosa runt. Det enda negativa med turen att det blev lite väl lång tid där. Alla fall för oss som varit där några gånger förut. Men hänger ihop med slusstiderna förstås. God tid att fota blomster (någon som känner igen sig på skuggan nedan :) och även besöka Västanfors Herrgårdsmuseum. I herrgårdens köksregioner satt denna fiffiga tavla/inköpslista.








I trädgården till Mor Stinas stuga som finns på området såg jag då Miss Willmott. Den söta indiska fingerörten. Har stött på den några gånger förut så blev glad när jag var på Kniva trädgård utanför Falun förra veckan och hittade plantor som fick följa med hem. Hade inte varit läge att åka till Kniva nu det rasar en hemsk brand i ett gaslager intill men ska kunna gå att åka en bakväg tills vägen öppnar igen..


Några korta fakta om Strömsholms kanal hann vi också läsa innan det var dags att kliva på båten igen.
Ändå ett väldigt imponerande bygge denna kanal och inte minst på den tiden.







Passerade vår stuga på ner och uppvägen. Syns till höger i bilden men på långt håll från farleden.


Vi mötte en kyrkbåt på hemvägen.



I hamn i Smedjebacken vid 20:30 så nog blev det en heldag alltid. Vi tuffade runt i ca 5 knop. Men en supertrevlig dag och besättningen på båten var toppen. Kul att prata med de. Eldsjälar!

Härligt ljud igen!


Ja en minnesvärd dag och vi blev verkligen varse vilka krafter det är i vattnet vid slussningen.





Och Miss Willmott då? Ja nog är hon söt i vasen med de rosa Leonardo da Vinci rosorna och några knoppar av Hot Chocolate rosen. Lite svävande. Hoppas hon ska trivas i rabatten hos oss.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.