03 september 2022

Tjejhelg i Åhus, road trip dag 3-6.


 Anledningen till att det blev en roadtrip då i augusti var ju att jag skulle på den årliga tjejträffen i Åhus hos Lena. Göran passade på att golfa med andra kära vänner i Skåne. Försökte dra mig till minnes hur många träffar vi haft egentligen. Fick inte ihop det riktigt när jag tittade tillbaka om det var den 14:e eller 15:e nu men det måste vara 14:e för ett år hoppade vi över pga Corona. Men nu fanns en extra bra anledning att ses i augusti istället för i maj som det varit de flesta åren med undantag av en septemberträff. Då kunde vi passa på att fira värdinnan Lena som just fyllt jämna år.

Vi uppvaktade henne på olika sätt. Förutom en present hade jag på skoj broderat en liten tavla med den orange texten Man ångrar aldrig ett bad. Eftersom hon gillar orange och badar i havet året om. Försökte få till det lilla typiska huset som är på stranden vid Revhaken i Åhus. Gick väl sådär men de som vet de vet.



Alla på plats och efter en god lunchpaj i trädgården redo att bege sig ut på byn en sväng på fredagseftermiddagen.


Det bjöds på ädla bubblor i trädgården när alla hade gjort sig iordning för den första kvällens lilla överraskning till Lena. En god smakmiddag på Absolut Home som ligger på gångavstånd fick hon av oss övriga tjejer. Många små goda och spännande rätter och smaker bjöds det på. Kändes som det blev uppskattat och att vi alla hade en kul kväll.


Det numera klassiska uttrycket: Är det varsågod på chipsen? yppades förstås. (Myntat av våra söner när de var små 5 och 6 år kanske och ivriga på chipsen när vi hälsade på i Åhus)



Fina blommor i Lenas trädgård. Inte minst Dahliorna och hibiskusen.







Försökte hinna med och fota lite också vilket Kajsa förevigade.

 









                          Kul detalj på betonghandfatet på toaletten. 


Vi dristade oss t o m att avsluta kvällen med varsin drink i baren. Det hör inte till vanligheterna. Jag tog något med fläder och Lena med passionsfrukt. Sen promenerade vi hemåt.


Uppe med tuppen på lördagen och hängde på låset på bageriet för morgonfrallor. Så fin promenad dit med alla gamla hus och fina blommor.







Ja sen flöt det på hela helgen med lite utflykter, loppis, grill i trädgården och sällskapspel. En par timmar på stranden fick vi också och  det var så varmt i havet. 20-21 grader faktiskt. Kan ju vara hälften också.


Ovan mina små fynd från glas och porslinsloppisen i Degeberga och Lions loppis i Åhus. De små snapsjungfrurna är så smarta för salladsdressing. Ett par handdukar från loppis med snäckor och vass på blev gästhanddukar i stugan.



Blåregnet blommade om.




Ateljé Lyktan var vi in på eller alla fall deras outlet med den typiska Bumlinglampan bland annat.  Sådan hade vi hemma på 70-talet. I mässing.

Nedan är det ett nytt ställe som vi besökte Jardinerie Nordic i Yngsjö.


På lördagskvällen grillade vi i trädgården och spelade spel efter middagen


Flankstek eller flap steak från Jontes köttbod för lammskivorna var slut. Men detta blev också väldigt gott. Och till efterföljande spelkväll  hade vi väl lika mycket smågodis som köttet vägde :))






Ja så kul att ses igen allihop. På söndagen blev det morgonfrallor från Klosterbageriet och sen en stund på stranden. 


Kunderna till Klosterbageriet kan gå via ruinen av St Annas kapell.










Ja så fort tiden gick men vi hann ändå med väldigt mycket och hade tur med vädret dessutom.

På söndagen hade vi egentligen bokat in oss i Ystad men Lena erbjöd och tyckte det  var kul om vi höll oss kvar i Åhus när de andra åkt hemåt och Göran kommit tillbaka från golfandet.  Så det nappade vi på.
Vi åkte en liten tur på eftermiddagen mer om den i ett eget inlägg och bjöd sen Lena på middag på restaurang Åmund på söndagskvällen. De har fantastiskt goda ribs och ligger precis vid vattnet vid kanalen i Åhus. Brukar inte vara min favoriträtt alls för jag tycker ribs är väldigt kladdigt men dessa var väl långbakade på något vis så köttet riktigt föll av och hade så god smak. Så skönt att kunna promenera hem efter middagen. 

Gick förbi Absolut fabriken " Spritkyrkan"som numera ägs av franska Pernod Ricard och även Absolut Home för att visa Göran var vi varit på fredagskvällen. I det sistnämnda huset som är så vackert huserade klädmärket Anna modeller en gång i tiden. Så kul att huset lever vidare och har rustats upp. Skulle säkert vara intressant att gå en guidad tur där en gång. Vågade väl knappt nämna att jag använt vår Absolut i stugan till att desinficera marmeladburkar med :) Vi gör sällan drinkar.





Lena och Göran framför Absolut Home.



På måndagsmorgonen badade vi i havet före frukost. Helt ljuvlig morgon, knappt en människa inom synhåll och simvänlig temperatur. Underbar avslutning på en fin helg!



7:30 vid havet!






Sen begav vi oss norrut och åkte på andra sidan Vättern som omväxling. Blev ett stopp i Hjo och där lunchade vi på Bryggan som låg nära sjön. God mat och uppskattade att de bubblade sitt eget vatten och serverade det i fina glasflaskor.





Blev ett kort stopp i Askersund också för en glass och bensträckare. Såg en båt som hette Knickedick. 
Skrattade åt namnet för det var vad vi på kul kunde kalla killarna när de var små.



Kul att vara borta några dagar men skönt att komma hem också. Borta bra men hemma bäst!
















2 kommentarer:

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.