När vi var på middag förra fredagen började vi prata om nässlor. Tror vi kom in på ämnet gröna nyttigheter för att det serverades en jättegod krämig sallad gjord på grönkål, äpple, apelsin och kryddad creme fraiche.
Tidigare har jag kokat nässelsoppa och använt nässlor att gödselvattna med men nu har jag även nässlor som ligger på tork i stugan.
Blev så inspirerad och googlade runt lite på att torka nässlor och så har jag beställt en bok på biblan
(min guldgruva) i vanlig ordning..... den heter: Gröna apoteket av Marie Louise Eklöf. Tycker det är lite spännande med örter. Vem vet kanske jag blir häxa på kuppen ;) eller åtminstone kanske jag får i mig lite nyttigheter. Resten av familjen är nog mer skeptiska.
De torkade nässlorna kan smulas på müslin eller användas i brödbak. Mer att läsa på www.inspira.cc
eller om man söker på att torka nässlor. Verkar ju vara bra mot det mesta så kan väl aldrig skada att testa. Kommer bli mer positiv till nässlor och de finns det gott om i stugan på sina ställen.
Så nu är det bara att se på de med blida ögon och förstå att de är en tillgång framöver.
Plockas förstås enklast med handskar och sax. Bränner man sig ska gurka lindra läste jag.
Jag visste inte att man kan äta torkade nässlor som de är, smulat i müsli. Det låter både nyttigt och bekvämt. Hoppas det inte svider bara... ;)
SvaraRaderaJa lät som det var nyttigt och det varken sticks eller svider.
RaderaNu har hela familjen ätit det på salladen också.
Ovetandes ;) maskerade med örtkrydda.
Kram Annika