Det blir alltid en lite bättre dag när man får starta den med kaffe i en fin mugg eller kopp.
De här mörkrosa muggarna jag fått i present av vännerna Veronika och Micke.
Blir glad av de mest varje dag. Väldigt goda att dricka ur också och lagom stora.
Fatet är från loppis. Tycker om den rödrosa färgen.
Här kommer det utlovade receptet på skorporna. Jag har fått det av min vän Lena.
Väldigt gott med lemon curd på. Kardemumma var inte med i originalreceptet men det tycker jag om så det la jag till.
Har till och med köpt en liten pepparkvarn att mala hel kardemumma med för det är så gott inte bara i skorpor och bullar
utan även andra godsaker. På en rabarberpaj till exempel.
Skorpor från Åhus
1/2 liter mjölk
50 gram jäst
100 gram kokosfett
100 gram smör
1 tsk salt (tror jag tar lite mer nästa gång)
1/2 dl socker
ca 1 kg vetemjöl
Kardemumma efter smak
Smält kokosfettet och värm tillsammans med mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp den med degvätskan. Blanda i salt, kardemumma och mjöl. Knåda till en deg som får jäsa i 40 min.
Vispa smör och socker med elvisp och rör sen ner blandningen i den färdigjästa degen. Funkar bra att göra med elvispens degkrokar.
Baka ut 4 längder och lägg de på tvären på bakplåtspapper på plåten. Låt jäsa 20 min.
Grädda i ugn 225 grader i 15-20 minuter nere i ugnen. Låt kallna. Skär sedan limporna i skivor så breda du vill ha skorporna kanske 2 cm. Dela sedan varje "limpskiva" på mitten rakt av med kniv eller ev med en gaffel för att få mer fluff.
Sen ska de torkas i 125 grader passas så de inte bränns. Vänd på de ibland. Tar ganska lång tid.
För mig tog det två timmar sedan fick de ligga kvar i avstängd ugn med luckan på glänt över natten.
Kanske går det lite fortare om man har varmluftsugn och kan lägga de i flera lager.
Mina låg i en hög på samma långpanna. Förvara de sedan torrt.
Lycka till!
Mmmm...vackra bilder som gör att man blir VÄLDIGT sugen på kardemummaskorpor!
SvaraRadera