04 oktober 2022

Toscana - en trädgårdsresa del 1

 


Hemma igen efter en fin trädgårdsresa till Toscana med min blomstervän Maria. Vi gick floristutbildning ihop för längesen och hon är det perfekta resesällskapet på en trädgårdsresa. Vi har jobbat lite med blommor och trädgård ihop tidigare. Ett par år hade vi också ett litet handelsbolag ihop. Vi gjorde en del trädgårdsjobb från skiss till plantering. Så vi kan verkligen nörda ihop lite när vi är på utflykt eller en trädgårdsresa. Vi har varit på två sådana resor förut för fem år sen. En till södra England med Chelsea Flower Show, Sissinghurst, Great Dixter och flera andra trädgårdar och även en resa till Madeira. Vi har varit så nöjda med de här organiserade resorna. Man får se så otroligt mycket och kommer till roliga privata trädgårdar. Maria Engblom som har Rosebud´s tours är verkligen engagerad och påläst. Många återkommande resenärer vittnar om det.

Bilden ovan är utsikten från första kvällen från balkongen på vårt hotellrum som låg i byn Tavarnelle i Val di Pesa en bit från Florens. Tyckte bilden blev läcker med dimman mellan cypresser och olivträd och en svag kvällssol. Men innan vi kom till hotellet hade vi hunnit besöka den första trädgården av alla vi skulle få se under veckan. Vi landade i Florens på söndagseftermiddagen och for direkt till Villa Medicea di Castello en renässansträdgård med Toscanas största citrussamling i terracottakrukor.


Alla terracottakrukor vinterförvaras i en så kallad Limonaia ett slags orangeri och de transporteras dit manuellt. Tungt arbete med andra ord.




Granatäpplen. Det finns väldigt många olika sorter har jag lärt mig.


Ljusblå Blyblomma på väggen.


Frilandshibiskus nedan. En sån har jag i kruka i stugan som har övervintrat i garaget. Men min är förstås betydligt mindre :)



Framför huset växte gigantiska Kungsmagnolior som nu bar stora kottar. 
Kan tänka hur vackert det måste vara när de blommar på våren.


Hotellets trädgård var fin den med. Första kvällen var vi tidigt i säng. (Ja det var vi sen också för all del) Hade ju varit uppe vid halv fyra och efter en tre rätters middag med hemgjord pasta som start och Tiramisu som dessert så var vi lättvaggade.






Vi simmade i poolen en gång men det var rätt kallt. Den var inte uppvärmd mer än av solen. Men en hurtig norska i vårt sällskap simmade varje morgon före frukost. God frukost där ingenting saknades. Lyxigt att få pressa frukt och grönsaker och slippa diska råsaftcentrifugen.  Den lilla jag hade hemma sålde jag till en kompis för jag tyckte det var alldeles för meckigt och tog för lång tid att diska alla delar. Honung från bikuporna utanför som rann ner i en skål fanns också på frukosten.





Blommande ljusblå rosmarin och olivträd i morgondimman utanför hotellet sista morgonen. 
Många bilder blev det förstås på allt vi gjorde och såg innan hemresan så får dela upp på flera inlägg.
Landskapet var så vackert. Blev helt hänförd.








2 kommentarer:

  1. Hei! Vakre bilder fra Toscana. Ha det godt! Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Anne! Så vackert där kommer fler bilder framöver. Fotade mycket.
      Allt gott!
      Annika

      Radera

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.