24 oktober 2022

Älg på besök

Tänkte bjuda på ett recept på mörkulor även kallade älgknöper. Efter helgen i stugan ser jag verkligen hur smeknamnet på kakorna kommit till. Likheten är slående. Men kakorna är jättegoda om du gillar choklad. Recept sist i inlägget. Först några höstbilder. Hösten har olika ansikten. Vi hade olika väder i helgen alltifrån sol, frost och duggregn. Men hösten kan vara som en tavla med alla fina färger.


Zoomade in den röda stugan på andra sidan sjön. Så vackert med de höstfärgade träden som speglar sig i den spegelblanka sjön.



Några få blommor kvar på den vita ölandstoken. Blommar tacksamt från juni till oktober.






Hade med två rosor hemifrån och knipsade av några små The Fairy rosor vid stugan och plockade de sista prästkragarna.




Frostig morgon och spår av älgklövar precis framför kaffetrappen. Vi hittade fler spår. Mäktiga djur men hellre på lite avstånd. Behöver inte gå precis runt knuten.




Så trist. Två små björkar som vi släppt upp och tänkt spara hade älgen haft av.


Passade bra att elda lite ris i eldtunnan. Jag städade ur det sista ur växthuset och planterade vitlök. Dahliorna ligger på vinterförvaring i bruna papperspåsar. Bokashi och löv från bollpilarna är utspritt över det spadvända blomster/trädgårdslandet. Daggmaskarna jublar och jag får fin jord. 

Fler spår av älg. Grannarna hittade en annan hög på sin tomt som dessvärre påminde om björnspillning. 
Inte helt otroligt dock. Fler som sett spillning i närheten.  


Men så till de andra älgknöperna eller mörkulor som kanske är ett trevligare namn.  Bjöd grannarna på en vegetarisk lasagne med kantareller i, sista egna zucchinin, lite egna tomater innehöll den och en broccoli och färsk spenat bland annat. Hade inte gjort någon efterrätt utan det blev lite blandade småkakor på ett fat.  Bara gott med något litet till kaffet. 


                 



De ska bakas på låg värme i två timmar och sen stå kvar i ugnen över natten. Mycket chokladsmak. Receptet kommer från Fredriks fika.

MÖRKULOR 20 stycken, ugn 75 grader 2 tim plus kvar över natten

100 gram rumsvarmt smör
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
2 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 75 grader. Rör smör och socker smidigt och tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en deg. Forma till ca 20 små kulor som du lägger på bakplåtspapper. Grädda i två timmar i mitten av ugnen. Stäng av ugnen och låt stå kvar över natten. Garnera eventuellt med florsocker.






4 kommentarer:

  1. Så fina bilder! Ja nu är det verkligen en fin årstid. . . njuter av färgerna & klara luften!
    Men HUU för att ha björn på tomten och älgar också för den delen! Inga djur som tilltalar!
    Älskar choklad så dessa kakor verkar intressant. . .har aldrig bakat med 2 tim i ugnen förut!!! Men någon gång ska var den första! :-)
    Ha en bra dag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej jag vill inte heller ha de för nära. Vet inte om det var björnspillning men vet inte vad det annars skulle vara heller. Vi hittade mer på ängen bakom oss också. Rejäla högar. Mörkulorna var jättegoda mycket chokladsmak. Smakar som det var finare choklad i än bara kakao. Vackert på hösten men idag har det varit så grått och regnigt.
      Ha det fint!
      Kram Annika

      Radera
  2. Fy för att ha älgar så nära! När vi hade hästar och red i skogen var älgarna aldrig rädda och man kunde nästan rida på dem om de stod gömda bakom några träd. Vi har mest rådjur runt knuten och tyvärr har vildsvinen kommit tillbaka till området så vi får se hur det går med det. Måste prova chokladkakorna, ser goda ut, trots namnet ;-) Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag vill inte ha de för nära. Trist på björkarna. Men på de 13 år vi haft stugan har vi bara sett älg några få gånger och då på mer avstånd. Rådjuren ser vi oftare särskilt på vintern när de letar mat. Mer oroande med den eventuella björnspillningen. Vildsvin finns två mil bort så är väl en tidsfråga de vill jag verkligen inte ha nära. Chokladkulorna är toppengoda.
      Kram

      Radera

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.