17 april 2021

Utflyktstips i Uppsala

Blev en liten utflykt till Uppsala nyligen. Behövde åka dit och kolla till äldste sonens lägenhet. Han är i Tyskland sen en tid. Gjorde en liten utflykt av det. Hade läst om Fullerö backar ett naturreservat som ligger lite norr om stan. Strax intill ligger även Fullerö Handel som säljer inredning och trädgårdsgrejer. 

Vattholmaåsen går genom det lilla reservatet och en kort slinga går runt. Backsipporna hade precis börjat slå ut på de soligaste backarna. Såg blad av Gullviva och Kungsängslilja så om några veckor är det nog fullt av vårblommor. Nu var det Backsipporna som lockade. Har några själv hemma i trädgården men fint att se de fridlysta blommorna i det vilda. Blåsippor, några vitsippor och massor av vårlök mötte oss också.

Gissar att det är ännu finare här i slutet av månaden eller i början av maj. Då är det också fint att besöka  Kungsängen söder om Uppsala vid Fyrisåns östra strand där Upplands landskapsblomma Kungsängsliljan växer i mängder. Så häftigt att se mängden av de rutiga blommorna.

Blåsipporna lyste blå bland eklöven liksom Fyrisån som man såg från utsiktsplatsen.


 Vi gick också en sväng vid Gamla Uppsala som ligger närmare stan än Fullerö backar men längs samma väg. Stannade till på tillbakavägen. En slinga går runt Uppsala högar från forntiden. De tre stora gravhögarna som ofta kallas Kungshögarna. Här ligger också Uppsala Gamla kyrka. 


Jag har inte varit här sen jag gick på mellanstadiet. Minns att vi hade picknick vid högarna och det blev en upplevelse i stil med Hitchocks fåglarna. Massor med närgångna  kajor är mitt starkaste minne av skolutflykten även om jag inte är rädd för fåglar.  Nu såg jag bara några stycken. Men var ingen som hade picknick heller. Man fick inte gå vid högarna för tillfället. De behövde få hämta igen sig lite. Men gick fint att gå på stigarna runt om. Finns också ett Café där och ett museum om Gamla Uppsala som normalt öppnar i maj. 

Där sitter kajorna på kanten och spanar efter eventuella picknickgäster :)


På solsidan av högarna växte även här Backsippor. Tycker de är så fina. Från att de är små ludna knoppar tills de blir yviga fröställningar. Men fridlysta som sagt.Trevligt att bara strosa lite. Jag tycker så mycket om att göra en utflykt. Tycker det ger så mycket och behöver inte vara långt bort. Alltid kul att byta miljö. Många var ute och sprang runt högarna och det gick att sitta ute vid Caféet. Det var också Antikt och loppis i ett hus när vi var där. Tillfälligt eller inte vet jag inte. Fördjupade oss inte i det  gick bara runt utomhus. 4 kommentarer:

 1. Vilken mysig utflykt! Älskar ju både blåsippa, backsippa och kungsängslilja! Vilken tur att få se dem alla. Nej, man behöver inte åka så långt för att få en fin upplevelse!
  Läser hos Karin att du har gått en floristutbildning! Det visste jag inte, men duktig på blommor är du. :)
  Kram, Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja kul att göra något mer av en tur. Jo jag gick floristutbildning för ca 15 år sen. Jobbade en tid i blomsterbutik och hade även ett handelsbolag i några år ihop med en floristkompis. Vi gjorde en del blomstergrejer, något event, homestyling och hjälpte även till med trädgårdsförslag och planteringar.Men hade även två ordinarie arbeten under den tiden. Nu är blommorna och trädgård mest en passionerad hobby. Men floristutbildningen är något av det roligaste jag gjort i livet absolut. Behöver få utlopp för min kreativitet. Så var ett bra komplement till arbete inom ekonomi och administration.
   Kram Annika

   Radera
 2. Så fint med backsippor. Då längtar jag till Österlen och Brösarps backar. Inte så ofta vi är där den tiden, när vi kommer ner i maj så har de oftast blommat över, men kvar står deras fina "vippor". Låter som en fin utflykt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de finns ju lite varstans i det vilda. Var på ett annat ställe i närheten av Strömsholms slott i Västmanland förra året för att se de.Tycker de är fina! Brukar vara i Åhus i slutet av maj på tjejträff. Där växer de vilt vid stranden men vid den tiden är bara vipporna kvar. Har några hemma i trädgården för jag tycker så mycket om de.

   Radera

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.