01 juni 2019

Granskottspesto



Roade mig med att göra Granskottspesto igår. 
Riktigt gott och rikt på c-vitamin.
Smakade granskottspesto förra året på jobbet 
men höll helt på att glömma av att göra egen. 
Så råkade jag höra på radion att de pratade om granskottspesto. 
Det blev en bra påminnelse.

Används som vanlig pesto och vi upptäckte att det var gott på en bit Brie på ett kex också.
Lätt som en plätt, tänk bara på att fråga markägaren om lov att plocka granskott 
om det inte är egna granar. Ingår inte i allemansrätten.

Här kommer receptet.

Granskottspesto 3-4 dl

3 dl späda ljusgröna granskott
1/2 dl nötter ( jag tog solrosfrön som jag rostade istället)
1 dl riven Västerbottenost eller Parmesan.(jag tog stark Prästost)
ca 2 dl olivolja eller god rapsolja 
1 hackad vitlöksklyfta
salt och svartpeppar

Mixa allt med 1,5 dl olja späd med mer olja till önskad konsistens.

Blev en liten burk och en liten provsmaksburk till stuggrannen.

Man kan göra sirap också på granskott. Det har jag inte testat. Ska vara god på glass.
Man varvar granskott och råsocker i en burk och låter stå ljust 3-4 veckor men skakar och vänder på burken varje dag. När granskotten tappat färgen är den klar att silas och förvara på flaska.
Håller upp till ett år. Ja det är bara att söka så hittar man en massa man kan göra på granskott.

Förra året gjorde jag lemonad på granskott. Tycker sånt pyssel är lite skoj att prova.
Dricker inte så mycket saft men ibland är det läskande att blanda lite med kolsyrat vatten.
Har även gjort saft på syrener. Blir vacker på lila syrener.








2 kommentarer:

  1. Det var något helt nytt för mig! Spännande och helt rätt i tiden att ta vara på naturens skafferi! Jag måste erkänna att det inte låter så gott och det beror nog på att jag känner doften på basilika inom mig! men gran doftar ju också gott! tack för tipset!
    Kram Gunilla

    SvaraRadera
  2. Smakade förra året och tyckte det var ett gott och enkelt litet pyssel.
    Granar har vi fortfarande så det räcker och blir över i stugan så roligt att ha lite nytta av de.Smakar ungefär som vanlig pesto :) Användbart!
    Kram Annika

    SvaraRadera

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.