29 maj 2019

Tacksam för lite tips och råd om bildhantering


Jag har en fråga till er andra som också tycker om att fotografera. Vad använder ni för program för att sortera era bilder och eventuellt redigera de. Mina bilder är nu ett omfångsrikt kaos efter 2017.
Hade stenkoll fram till dess. Där gick det snett, program upphörde och jag är inte överens med tekniken. Jag måste ta tag i det hela!! 

Är främst ute efter en bra sorteringsfunktion. Månad och år räcker fint. Men vill såklart även enkelt kunna beskära en bild och lite enklare förbättringar av ljusstyrka osv. Men inte intresserad av att sitta timmar och pilla med bildförbättring. Då är bilden för dålig från början tycker jag. Håller inte på och frilägger och annat tålamodsprövande. Har provat Photoshop för flera år sen men det känns som överkurs för mig. För krångligt.

Jag har tittat på Lightroom och Lightroom classic som hastigast men slänger ut frågan till er andra och är otroligt tacksam för alla tips och rekommendationer innan jag bestämmer mig för åtgärd. Tycker ju om att hålla på med fotografering och bilder det är ju en kär hobby men nu har det gått över styr och blir inte så roligt.Som att golfa utan klubbor.... om man ska jämföra hobbies. Jag har tappat redskapet och greppet. Måste hitta det igen och bringa ordning. Även blogger som portal har ju förändrats inte till det bättre upplever jag som. Funderar lite  på WordPress. Glad för tips och tankar! 

Önskar en trevlig Kristi Himmelfärdshelg! Här är blåsigt så blommor och blad flyger.

4 kommentarer:

 1. Hej Annika!
  Så här gör jag... När jag arbetade hade jag en Mac och det redigeringsprogram som fanns i datorn var mycket bra! det var svårt att lämna den ifrån mig! :) När jag slutade återgick jag till HP - Pavilion som min dator heter och jag använder faktiskt bara datorns redigeringsprogram. Jag tycker att det räcker för mig! Jag beskär foton och kan ändra på ljusstyrka, färg och kontrast osv. Du har ju sett en hel del av mina bilder... så jag antar att du tycker att de ser bra ut!
  När jag fotograferar med min stora digitalkamera som är en Nikon, så för jag över foton direkt till datorn och lägger dem i en mapp, märkt med dagens datum och plats. Sedan för jag in varje mapp under det år som råder. Ordning och reda! Så alla foton ligger samlade i var sin mapp och sedan under år. Är det foton som är extra värdefulla för mig, för jag också över dem till en extern hårddisk.
  Bilder från mobilen, för jag över trådlöst till datorn via Bluetooth. Gör sedan samma med dem sorterar, redigerar och lägger i mappar.
  Jag sparar inte på alla foton, en del "visas" ju bar på Instagram, FB eller på bloggen för att det är kul!
  Jag har WordPress och trivs med det!
  Hoppas att det här var till någon hjälp! jag kan skicka dig ett foto om du vill på hur det ser ut! Återkom om du vill!
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Gunilla för Ditt utförliga svar! Jag har gjort på nästan exakt samma sätt och det fungerade finfint fram tills för två år sen. Då havererade ordningen. Programmet jag använde upphörde och jag får inte till det som jag vill. Tyckte min enkla ordning var så bra och lätt att hitta i. Men ska ta tag i det så jag får ordning på de senaste två årens bilder också. Vill ju kunna göra något med bilderna utan att leta i evigheter efter en speciell bild.
   Kram Annika

   Radera
 2. Hej! Jag har inte så många tips att komma med, upplever lite samma problem som du. Jag har också en Mac och gör enklare redigering i bildprogrammet som finns i den. jag skulle vilja göra mer men tror egentligen inte att jag är den typsen som sitter och fixar med bilder i timmar. Håller med, bilden skall vara bra från början. Att rensa bland bilder är jag dålig på och skulle egentligen kunna ta bort 90 % av mina bilder, kanske samma för dig. Kram från en riktig amatör när det gäller sånt här :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ändå Karin! Ja jag skulle absolut kunna ta bort mer bilder. Jag hade koll fram tills för drygt två år sen. Bilder från stora kameran, fickkameran och mobilen var strukturerade på år och månad. Funkade fint för mig. Sen uppstod ett mindre kaos. Tappade greppet om tekniken i samband med att programmet jag använde Picasa upphörde. Men måste ta nya tag så det blir ordning igen.
   Kram Annika

   Radera

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.