23 december 2022

Önskar Dig en fridfull och fröjdefull jul

 Kanske stämde det i år att Anders slaskar och julen braskar. Vi var alla fall så glada att vakna upp till snö imorse. Så såg det inte ut igår det regnade och all snö försvann. När jag gick och la mig var det visserligen vitt det som föll ner men det föll med för hög hastighet så trodde inte det skulle bli något som skulle ligga kvar. Men under natten snöade det mer och blev kallare idag har det varit en gnistrande vacker vinterdag. 




Solen på väg upp och minus fem grader. Riktigt varmt i solen fram på dagen. Hade bara lite småpyssel att göra som en Hovmästarsås, koka in lite lax och göra en pepparrotssås till den och en Jansson.

Hade gjort lite egna talgbollar till fåglarna. I en gammal sockerkaksform och i muffinsformar av papper. De kan behöva lite extra energi nu när det blir kallt igen. Hade kvar lite röda vinbär i frysen som fick gå i formarna tillsammans med lite tärnad ost, skalade frön och nötter för att minska skräpet nedanför.



Lilla Blåmesen verkade planera för våren och kollade in fina holken vi fått av Lena.






Henrik och Göran njöt en stund i solen utanför bastun. Där blir riktigt varmt intill bastuväggen. I växthuset är det frostigt på glasen däremot. 


Men har ju ingenting där nu förutom en blå hyacint som fick ut i kylan. Doftade så starkt.





Jag fotade fåglar. Riktigt kul att studera de små liven. Hade hoppats på Domherrar men såg och hörde bara en hane på håll högt uppe i en björk. Men fick några fina bilder på Blåmes och en Hackspett. Nöjd över mitt nya objektiv som jag köpt begagnat. 




Så söt men en liten tuffing och småkaxig. Men denna poserade nästan såg det ut som.







Skinkan griljerad. Skinka från Nibble Gård utanför Västerås. Så god! Görans senap till på vörtbröd. Skulle göra mig till och testa att baka långjäst vörtlimpa på glögg som degvätska. Men det gick inte alls för glöggen var för alkoholstark (därför den blivit stående, gillar inte starkvinsglögg) så den tog död på jästen. Tänkte inte på det..... Man lär sig hela tiden.


Granen på plats och vi har tittat på På spåret. Ska väl försöka rimma på några paket innan det är dags att släcka lampan. Minus 13 grader ute nu.

Känns konstigt att inte Rikard är med oss på julen i år. Facetimade med honom igår kväll för att önska honom God Jul och lycka till när han imorse skulle "mönstra på" en segelbåt för att segla från Panama till Columbia så kommer inte höra ifrån honom på ett tag. Han satt på takterrassen till sitt hostel och det var varmt och fuktigt och kom någon skur. Ja bara att hoppas att seglatsen går bra och vädret är beskedligt och att han får fina dagar ombord. Ser fram emot att höra ifrån honom när han är framme i Cartagena. 


Avslutar med en bild på växthustomten från Älvdalen och önskar Dig en riktigt God Jul!



2 kommentarer:

  1. Men så fina bilder! Du kan verkligen fånga stunden med kameran...en liten seglats från Panama till Columbia hade suttit fint nu :) Julen i all ära men sol och värme skadar inte det heller hi hi. Önskar dig en fortsatt GOD JUL nu...
    Kram Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Titti! Får öva lite på fåglarna de är snabbare än jag är men kul att studera de en stund. God fortsättning!
      Kram Annika

      Radera

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.