04 december 2022

Ätbar souvenir

Köpte med mig en riktigt fin påse pasta hem från Toscana i höstas. Pici är en tjockare pasta som skulle kokas hela 22 minuter för perfekt al dente konsistens. Igårkväll öppnade jag påsen och gjorde en riktigt enkel och god pastarätt. Den här pastasorten är typisk för Toscana och heter ibland Pici ibland Pinci beroende på var man är. Den är inte ihålig som spagetti utan solid därav den långa koktiden. Den lite skrovliga ytan gör att såsen tas upp extra bra. Åt den på plats med en enkel men väldigt god tomatsås men igår gjorde jag en smörig citronsås med räkor till.




Jag kokade pastan enligt anvisning dvs 22 minuter. Två nystan av denna pasta blev lagom per person och jag lagade bara till två personer. 

Smälte knappt 50 gram smör i en vid kastrull, hade i svartpeppar och rivet citronskal av två citroner som fick fräsa med lite för jag gillar citron. Pressade i saften av den ena citronen och rörde om. Hade i en deciliter av pastavattnet och pyttelite grädde. Rörde om och kollade konsistensen. Hade i lite mer av pastavattnet som innehåller mycket stärkelse. 

Hällde av pastan när den kokat klart och hällde över den i kastrullen med citronsmörsåsen. Vände runt och serverade på förvärmda djupa tallrikar.

La upp en fjärdedels burk avrunna räkor på varje tallrik och toppade med dill. Serverade riven Västerbotten till. För Parmesanen jag köpte i Toscana blev kvar hemma men VB ost funkar fint.

I stugan är det så kallt i skåpen så hade kokat upp vatten i vattenkokaren och värmt tallrikarna med det medan allt blev klart. Annars blir maten kall på en gång när porslinet är iskallt.

Alltså det var så gott och några skivor hembakad grov baguette till att njuta till såsen och lite sallad. Superenkelt! Nu lagade jag till två som sagt. Du hittar liknande recept om du söker på Cacio e pepe och man kan variera hur man vill såklart och det behöver inte vara något mer heller än själva såsen till pastan och en god sallad bredvid. Men nu fanns räkor kvar hos oss efter fredagskvällens fisktaco och de är ju goda ihop med citron.

Ja någon bild på det färdiga resultatet blev det inte. Vi åt direkt. Visdomsord det där om att det blir det bäst om matgästen väntar på pastan inte tvärtom när pastan får vänta på matgästen.

Lite vitt på marken alla fall. Vi var en sväng till Hantverksbyn i Borlänge på dagen där det var julmarknad och även en titt på julmarknaden i vår by i Söderbärke Parken. Där fyndade jag en värmande julklapp och hittade tre skedar från Röda korset. Tänker att de är fina att ha i en skål med nötter eller mandel/russin.

Flyttbar Pålle såg sen att han hade en ölburk på ryggen. Kvarleva från fredagkvällen i Romme kanske.


Lite vitt i backarna i Romme. Hoppas det blir lite mer och några kallgrader så snön stannar.


Var så fint när vi åkte hem till stugan sen på lördagseftermiddagen. Marschaller tända genom hela byn. 
De tändes vid 15 tiden och lyste så fint när vi kom någon timme senare och det var mörkt. 
Trevligt arrangemang ordnat av byns aktivitetsgrupp som också ordnade julmarknaden.

Har börjat titta på serien Nattryttarna. Bra serie, men hemsk eftersom den är fritt baserad på verkliga händelser på en hästgård på 1990-talet. Jonas Karlsson är väldigt bra som den hemska ridskoleägaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.