28 februari 2022

Sista dagen i februari

 Februaris sista dag idag. De senaste dagarna har såklart färgats av nyheter om kriget i Ukraina. Det känns ofattbart sorgligt, skrämmande  och svårt att förstå denna onda galenskap. Tänker mycket på alla stackars oskyldiga människor som drabbas, så onödigt att spilla liv och orsaka hemsk förödelse. Läser, lyssnar och ser på tv men känner också att det är lite svårt att sortera och även dosera. Tänker att mycket kommer att påverkas framöver. Berörs av familjer som splittras, människor som är oroliga för släktingar.  

Natur är bra som motvikt till alla svarta nyheter. Fågelkvitter och ljudet från isen är mäktigt.



Känner mig så tacksam att vi fått några dagar i vår stuga och möjligheten att just vara ute i naturen i friska luften när det är så fina vårvinterdagar. Vi har åkt lite längd i närheten av vår stuga i södra Dalarna fast på Västmanlandssidan i Norberg vid Klackberg. Såg faktiskt en Citronfjäril idag från skidspåret. Det kändes lite märkligt. Den hade nog vaknat för tidigt. De övervintrar tydligen som vuxna inte som larv eller puppa. Var tvungen att googla eftersom det nästan kändes som jag sett i syne när jag såg den. 

Fortfarande fina spår som vi njutit av. 1 mil i lördags och idag gled det ännu bättre så blev 1,5 mil. Jag är ingen hävert på längdåkning men nöter på och tycker det är så skönt att bara vara ute. I söndags gjorde vi en kortare vandring upp till en fin utsiktsplats strax utanför Säter som heter Bispbergs klack. Fin utsikt från klacken på 315 m ö h såg vacker vy över Stora Skedvi och även över Säter. Man ska kunna se ända till hoppbackarna vid Lugnet i Falun härifrån. Klippväggarna är vända mot sydost  ger lä för nordanvinden och lagrar värme så det ska finnas en del värmeälskande växter, mossor och lavar här. Botanister kallar det för sydväxtberg och det finns en del ädellövträd vid berget och Dalarnas enda och landets nordligaste växtplats för stenros och backförgätmigej. Ja man lär sig något varje dag. Källa länstyrelsen.se




Hade med skalade blodapelsiner och en kaffetermos. Stora Skedvi som syns där nere. Kulinariet var dessvärre stängt annars är det trevligt att stanna till i Saluhallen där och de har även restaurang och knäckebrödstillverkning. Öppet tis-lördag.


Vy över Säter åt ett annat håll. En trasig vimpel i blått och gult fick mig återigen att tänka på det sargade Ukraina. Tankarna kommer och går. Självklart stöttar jag några organisationer som jag tror och hoppas kan göra skillnad på plats.




Naturreservatet  Bispbergs klack är delvis stängt från 15 mars till 31 juli för att skydda känsliga fåglar som häckar. Berguv Dalarnas landskapsfågel häckar här bland annat.  Läste  också om Pilgrimsfalkar på informationsskylten. Tänk att de kan störtdyka i 320 km/h och räknas som världens snabbaste fågel. Imponerande och ny kunskap för mig.


Ja det var inte så långt att gå från parkeringen bara en dryg kilometer men var rätt glad för det då det var bra stigning uppför och väldigt isigt. Tacksam för mina Icebugs och att det gick att gå i traktorspåren. Bävade lite för att gå nerför men det gick bra i traktorspåren. Tidigare har det t o m funnits ett café på klacken. Nu finns det ett vindskydd och eldplats.


Vi grillade korv när vi kom hem istället. Satt på trappen i solen. Har hittat så goda korvar från Siljans chark med hög kötthalt. Skillnad på korv och korv. Särskilt goda är de som heter Fjällgrillare med citron och timjan. Men idag blir det våfflor med egen hjortronsylt av hjortronen vi plockade i Älvdalen i somras. 

Avslutar med en bild på några vackra tulpaner jag hade med hemifrån. Kan behövas lite blommor i denna sorgliga tid.

Var rädd om Dig och varandra!








4 kommentarer:

  1. Ja, det är inte klokt det som händer nu. Jag vaknar varje morgon med en konstig känsla. Fina vårvinterbilder, vädret har verkligen varit härligt de senaste dagarna. Längtar upp mot Dalarna och fria öppna vidder när jag ser dem, fast man behöver ju inte åka så långt. Härligt ni har det i er stuga! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej det känns helt ofattbart! Jag det var sköna dagar i vackert vårvinterväder är så tacksam för vår stuga. Den betyder så mycket. Det lilla livet nära naturen. Men känner stark oro för vad som händer i världen såklart.
      Kram Annika

      Radera
  2. Får så många bra tips från dig via både blogg och insta om ställen att besöka. Skidåkning i Norberg var ju en fantastisk upplevelse och nu känner jag att det vore kul att besöka Bisbergs Klack. Tack för fina tips. Mvh Åsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du blev inspirerad Åsa. Vi gillar verkligen utflykter och det finns ofta mycket i närheten att upptäcka eller när man är på väg till något längre bort. Finns fler tips under etikett utflykter och reseminnen. Kom ihåg att Bispbergs klack är stängt delvis 15 mars till 31 juli. Kulinariet i St Skedvi några km bortanför är jättetrevligt också.
      Ha det gott!
      Annika

      Radera

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.