10 september 2023

Septembersol

 

Septembersol och kanske säsongens sista vallmo. Ljuvliga kornvallmo Mother of Pearl. Ja trädgården hemma ser lite bortglömd och sensommarsunkig ut på sina ställen just nu. Jag kommer att göra ett höstryck. Men idag valde jag att fota några små guldkorn som faktiskt finns istället för att ha dåligt samvete för vi varit borta mycket.


Rosorna som tar nya tag när det blev lite varmt och soligt efter allt regn.


Den ljust aprikosa Chandos Beauty doftar så gott.


 Självsådda Jätteverbenor som ploppar upp lite här och var.


Rosenskära som nog kommer ur fröblandningen som aldrig tog sig tidigare i somras.


En Malva kanske från fröblandningen den också.


Från den blå fröblandningen. Minns inte vad den heter. Ageratum kanske?


Hortensior. Den nedan blir väldigt babyblå. Gillar den bättre i detta stadie.Syrenhortensior eller vipphortensior en ny och en gammal.


Perukbuskens plymer och röda blad.


Den höga Blodtoppen som växt om mig. Köpte den på Trädgårdsdagen i Enköping för några år sedan.Den daggiga ljuvliga lilla nävan har också börjat om.


Ja nog märks det att det är fuktigt ute i trädgården. 
Mina gamla trotjänare in- och ut träskorna blev helt blöta där fram.I fredags var vi en sväng till Johannisbergs våtmarkspark som anlades för inte alltför längesen. 
Hade hoppats få se Stripgås. Men såg ingen. Mest bara änder och Knipor den stund vi gick runt där. 


Igår var vi till Sågdammen i Skultuna. Men där var så igenväxt och mycket mygg så blev bara en titt från fågeltornet sen fick man nästan kasta sig in i bilen och ägna en god stund att jaga de mygg som följt in i bilen. Såg några små fåglar i vassen men hade inte ro att stå still när det var så mycket mygg.


Ja vädermässigt har det varit en rätt konstig sommar. Först en seg kall vår, sen kanonvarmt i juni och därefter många veckor med regn och översvämningar som följd. Så ledsamt för de som drabbats hårt. 

Nu härjar afrikansk svinpest bland vildsvinen i norra Västmanland och södra Dalarna. Tycker synd om de som har sitt levebröd i skogen eller har tamgrisar. Hoppas att det går att få stopp på sjukan snabbt.

Skönt man kan glädjas åt blomster.  En Peaceros i en liten vas. Eller att de pelargoner som slumpades bort faktiskt blev riktigt fina. Önskar Dig en fin söndagkväll och en bra kommande vecka!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.