21 november 2022

Firat en bästis

I helgen firade vi min bästa vän sen barndomen Therése. Hennes tur att snart bli 60. Vilket firande!
Så välorganiserat och bra ordnat som alltid när det gäller henne  Hon har haft eget eventbolag under många år så är van att rodda upplevelser och arrangemang i alla storlekar. Hon och hennes familj hade verkligen gjort allt och lite till för en väldigt lyckad helg. Vi är glada att vi fick vara med och fira denna stjärna.

Men mycket hann vi med innan det var dags för själva festkvällen på lördagen.


Festligheterna hölls på Prästgården i Säfsen där de flesta av gästerna också kunde bo. Ångrar att jag inte tog någon bild på den fina prästgården när vi kom på fredagskvällen och det lyste så inbjudande på höjden.


Vi möttes av gott fika och senare på kvällen färdigställde vi en förberedd god fisksoppa och dukade upp det stora bordet. Så vackert renoverat ställe och funktionellt. Verkligen ett perfekt ställe för en festlig helg.






Välkomstbubbel i biblioteket med den häftiga trantapeten.




Så var gästerna på plats runt det stora bordet och fick njuta av fisksoppan.


Roliga tavlor och fina detaljer både ute och inne. 





Nästa höst vill jag göra en sån vacker lövkrans. Tätt, tätt med lönnlöv. Så enkelt men vackert.




Ja och på fredagskvällen var vi några stycken som enades  om vinterbad under ledning av de två tjejerna som hade det som regelbunden vana. Så gick ju inte att banga på lördagsmorgonen. Även om det inte var så inbjudande för det blåste så mycket nere vid sjön. Men alla som var inne på bad doppade sig. Skön känsla förutom kallt om fötterna.  Nästan rädd att kläderna skulle blåsa i medan vi bytte om till baddräkt. Kanske jag fortsätter. I stugan är det ju enklare att gå och och skönt med bastu bredvid. Men ska kanske investera i ett par badskor i neopren för det var värst om fötterna även om jag stod på ett sittunderlag. 
Ja en kul grej alla fall som start på dagen.


Sedan blev det tipspromenad till en liten tjärn där vi grillade korv till lunch. Mysigt!
Såg mer inbjudande ut att bada i tjärnen där det var helt vindstilla och spegelblankt men kanske svårt att komma i och upp jämfört med badstege.




Lilla Julie med pappa Viktor. 






Sen blev det full aktivitet i det stora fina välutrustade köket inför kvällen. Dessertgänget bakade maränger. Mira 7 år ett av värdparets barnbarn tyckte det var så kul att hjälpa till och var superduktig.


Viktor som är kock hade satt menyn och stöttade och var behjälplig. Kajsa är en fena på vilt och var med i varmrättsgruppen. Så goda älgfärsbiffar med trattkantareller i, lingon med lite smak av pepparkaka, potatisstomp och ett saffranssmör med Västerbottenost fick vi njuta av.



Full aktivitet i varmrättsgruppen.




Jag var med i förrättsgruppen. Vi friterade rispapper som serverades med laxtartar med lime och ingefära och en majonnäs med sesamsmak, lime och koriander. Aldrig gjort något med rispapper förut så var kul att testa. Gott och fräscht blev det. Kommer jag att göra igen. Lätt att variera.



Bra teamwork och termometer i oljan hela tiden så den inte blev varmare än 180 grader.




Birgitta slog majonnäsen som sen spritsades precis innan servering.




Så fina och roliga tal hölls. Kan bara hålla med om alla superlativ som sades om Therése. Jag höll inte tal men hade gjort en fotobok med gamla bilder och lite nyare och en spellista med låtar vi minns. Tänk att vi varit vänner i femtio år, sen fjärde klass 1972.  Birgitta berättade bland annat om när de besteg Kebnekajse och resor de gjort i Sydostasien och tjejerna från Kopparberg hade mycket kul att berätta om alla resor de gjort ihop under åren.


Ja vilken trevlig och rolig festkväll och hela helgen var så kul. Den tackar vi för och lever på länge.

Tre fina tjejer och tre generationer. Förutom födelsedagsbarnet min guddotter Elin och hennes dotter Mira.



Svängde förbi stugan både på ditvägen och hemvägen för att kolla hur det stod till på musfronten. 
Tack och lov lugnt nu. Så tätning och enris kanske hjälpte. Tog fram lite adventsljusstakar så är det gjort.

Här hemma satte jag upp några ljusslingor innan helgen. Mysigt när det lyser lite den här tiden. 
Fint när nu snön kom. Ett vitt täcke över trädgården. Mysigt.




Ja vi får se hur länge snön blir kvar. 


Inomhus är min fina juvelorkideén på gång och de första hyacinterna med lite pinjekottar. i en stjärnformad kruka.




2 kommentarer:

  1. Wow . . . vilken härlig fest du varit på och så mycket god mat! Ser verkligen mysigt ut! Där skulle man ha varit. . . men hoppar vinterbadet förstås (ser sååå kallt ut) !!! :-)
    Snygga blusen på bild 1 känner jag igen (Har en likadan)!
    Hoppas du haft en fin 1a Advent!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det var en väldigt lyckad festhelg! Det märks att min kära vän arbetat med event i många år. Många jättestora arrangemang under åren. Allt så genomtänkt och välordnat, personligt och familjärt kändes det och kul att hinna prata med varandra mer än om det bara är en festkväll. Hoppas din adventshelg var fin!
      Kram Annika

      Radera

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.