06 november 2022

Bohemian waxwing

 Såg de inte först utan hörde bara det sirrande ljudet av en flock med Sidensvansar. De parkerade sig i oxlarna på andra sidan cykelbanan från vårt hus sett. Jag greppade kameran och sprang upp på övervåningen och öppnade fönstret och tog några bilder. Då kom vi mer på samma höjd. 


De åt av de röda bären med stor frenesi och var inte precis stilla så svårt att fånga på bild.. Hoppas bären inte var jästa så de blir alltför berusade. En touchade mitt öppna fönster när jag bytte objektiv men den klarade sig.

Läste att Sidensvansar dock har en extra stor lever för att klara just jästa bär. Men går inte bra för alla ändå. Ett 20- tal Sidensvansar hade troligen kraschat in i en busskur på Råå utanför Helsingborg efter att ha ätit av jästa rönnbär. Först trodde man de blivit förgiftade eller skjutna läste jag men troligare att det var berusning. De kanske blev skrämda och rör sig ju i flock så därför så många som gick åt. 


Vackra fåglar är det alla fall och de ser verkligen sidenblanka ut. Det engelska namnet Bohemian waxwings kommer av de små vaxliknande röda utskotten på vingarna. Längst ut på stjärten är den gul. De ser lite roliga ut med sin plym på huvudet. Lite punkiga om det blåser.








2 kommentarer:

  1. Åh, så fina! Tycker att du lyckats bra med att fånga dem på bild! Fåglar är sannerligen inte lätt. Tills för några år sedan hade vi oxlar utan för vårt köksfönster och på hösten kom sidensvansarna. (Så fint engelsk namn). Saknar dem... men, träden var dåliga, så de har blivit utbytta mot klotrönn. Vackra, men inga fåglar i dem direkt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Oxlarna är inte våra står på andra sidan en cykelbana. Vackra och ståtliga men vi får också in väldigt mycket löv till oss från de.
      Kram Annika

      Radera

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.