28 oktober 2021

Ulriksdal och utställning på Stockholms slott

 Hade köpt biljetter till utställningen om prinsessan Margareta som nu visas på Stockholms slott. Utställningen skulle först pågå oktober ut så fick lite brått att komma iväg innan det var försent. Men nu är utställningen förlängd och kommer att vara på plats ända till i början av januari 2022.

Dessvärre öste regnet ner igår så var inte så lockande att strosa runt i Stockholm. Så fick bli ett stopp på Ulriksdals slottsträdgård på vägen dit. Hade tänkt äta lunch där. De har så god vegetarisk buffé bl a. men det var så många som tänkte lika så ville inte stå och köa. Men alltid trevligt att kika runt där.  Nu till helgen är det höstutställning i Slottsparken läste jag på en skylt. 

I växthusen var det massor av cyklamen, julstjärnor på gång och amaryllislökar planterades i högt tempo. Letade efter en lök som heter Mocka som ser så fin ut men hittade inte den. Så blev inga större inköp bara några nya hyacintglas. Men som sagt kul att kika på prakten. Och lunchen fick bli på ett annat ställe vi gillar Makoto Bento. Ett enkelt ställe på Drottninggatans övre del som serverar japansk streetfood. Trevlig personal och jättefräsch prisvärd mat. Har varit där flera gånger då det inte ligger så långt ifrån där yngste sonen bor.    


Så fina Proteor som påminner mig om vår resa till Sydafrika som jag är så glad att vi fick göra för några år sen. Doften var frisk av eucalyptus i snittblomsrummet på Ulriksdal.



Strosade runt lite i Gamla stan och kikade på några gränder / kvarter som Göran stött på i sin släktforskning. Synd att inte de kvarteren stannade i släkten :)  tiderna var förstås annorlunda då men några av de gamla husen lär ju vara desamma än idag.



Sen var det dags för en guidad tur på utställningen om prinsessan Margareta. Fin utställning om en intressant person som tyvärr dog alltför tidigt. Rekommenderar boken om henne som prinsessan Christina skrivit. Hon kallades Daisy - att finna en farmor. Intressant för alla som är intresserade av svensk 1900-tals historia.


En liten blåsippsdräkt som använts av prins Bertil under barnteater. Undrar vad han tyckte om den?
Han var ett av de fem barn som prinsessan Margareta och Gustav den VI Adolf fick.



En vikvägg med sidenbroderier som var en bröllopsgåva från Nordiska Kompaniet senare NK. Den visar Windsor och Stockholms slott symboliskt för bröllopet. Prinsessan Margaretas farmor var drottning Victoria. Den mest kända bröllopsgåvan är annars Sofiero slott i Helsingborg.  Oscar II och  Sophia gav det till sin sonson när han gifte sig med prinsessan Margaret av England 1905. Det var när vi besökte Sofiero i september som jag hörde om den här utställningen. 


Flera tavlor målade av prinsessan Margareta visas i spegelsalen. Verkar som hon var ett energiknippe som hann med mycket under sitt korta liv. Enligt guiden var det nog också det första svenska kungliga äktenskapet som var byggt på kärlek. Så extra tråkigt att de inte fick mer tid tillsammans.


Jag tycker utställningen absolut var värd ett besök och boken är läsvärd. Helst före utställningen.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.