02 oktober 2021

Kärleken till jorden på Norrvikens Trädgårdar

 Vi besökte även Norrvikens Trädgårdar på vår lilla Skåneturné. Så välskött och fint. Verkligen värt ett besök. Längesen jag var där och jag tyckte det var mycket finare nu bättre underhållet överallt.
Diskret vacker musik när man går upp mot Villa Abelin. 2021 har man haft skogen som tema och när vi var där var det Utställningen Gläntornas ljus. Vackra och pepparkaksdoftande höstsilverax. Även på Sofiero var det en hel del vitt planterat ihop med mörkare rött. Vackert så här års.Det var en väldigt intressant utställning om Norrvikens grundare Rudolf Abelin. Det var inte alls accepterat av hans föräldrar att han skulle bli trädgårdsmästare. Inte fint nog för ende sonen i en officersfamilj. Men efter lite kringelkrokar via juridikstudier bland annat följde han sitt hjärta och utbildade sig till hortonom och pomolog. Han var en visionär som reste mycket och tog med sig idéer hem till Norrviken. 


Kärleken till jorden och odlandet har vi nog gemensamt alla fall.  Roligt att läsa om honom i den fina utställningen. Till Båstad kom han 1905 ditlockad av Ellen Key och barndomsvännen Ludvig Nobel. Han fann den perfekta platsen att anlägga sin trädgård. Båstad redan då en badort i ropet med gynnsamt klimat för odling. Du kan läsa mer här norrvikenbastad.se om du vill fördjupa dig och även se vad som händer på Norrviken framöver. Vinter på Norrviken ser också fantastiskt ut. Liksom julbord i Orangeriet.
Det vackra Victoria huset som jag tror kan hyras för t ex bröllop och Erikshus där det nu var en del av utställningen Gläntornas ljus. Den fina kojan eller kanske lusthuset av klockranka gjord av Gunnar Kaj.
Gunnar Kaj går in under epitetet husgudar hos mig. Beundransvärd. Som sagt tema Skogen 2021. Vackert med olika grönt.


Ja så mycket att se och njuta av på Norrviken. Bodde jag närmare skulle jag åka hit ofta vid olika årstider.
En hyllning till trädgårdsikonen Ulla Molin gjord av Heidi Palmgren i en del av parken skapades 2019.  
Jag blev så lycklig när jag hittade boken Leva med trädgård av Ulla Molin på Kyrkornas second hand på Färingsö för några år sen. Med den roliga dedikationen på insidan "Som jord för Dig" Det passade ju in på mig med inte bara på den som ägt boken före mig.4 kommentarer:

 1. så roligt att se dina vackra bilder från Norrviken - vi var där i juli och då blommade inte klockrankan. Den var ju fantastisk nu !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst var det fint med klockrankan! Så effektfullt! Synd att den kommer igång med blomning så sent. Mest blommor strax innan frosten. Har fått flera "frukter" frökapslar på min som klänger på växthuset.
   Kram Annika

   Radera
 2. Hej, samma upplevelse här, nu ser jag hur fint det är med klockrankan, jag undrade just lite i början på juni vad det skulle bli där på ställningen. Norrvikens trädgårdar ger verkligen en totalupplevelse i skönhet, det var första gången jag var där då. Lusigt- jag tycker Höstsilveraxet doftar smultron, nu måste jag gå ut och dofta på dem i morgon igen :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var där för ca 15 år sen då var det Tage Andersen som arrenderade. Väldigt vackert då också såklart med hans speciella stil men tittade man lite vid sidan av "paradstråken" var det mycket mindre underhållet än nu. Kanske jag som ska ut och dofta igen om mina hunnit slå ut. Inte alltid de hinner slå ut.
   Kanske Katsuran som lurar mig för den doftar verkligen pepparkaka men de står ju inte helt nära. Fel på näsan kanske :)
   Kram Annika

   Radera

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.