20 oktober 2021

Golvad

Diadembusken började blomma sent men så vackert t o m när den tappar sina kronblad.

 


Sen vi byggde vårt växthus har jag fått en del frågor och hejarop vad gäller golvet. Och ja jag är så himla glad över golvet. Det är så levande och fint. Lagt i fiskbensmönster. 

När jag tittar tillbaka på bilder från att vi blev med växthus så kan jag konstatera att jag möblerat om x antal gånger efter stundens behov. Är ju lite ombytlig av mig :) och inte rädd för att bära grejer.               En anledning till att jag absolut ville ha flexibel inredning istället för fasta odlingsbäddar.  Även med tanke på att man kan drabbas av ohyra i växthuset. Lättare att slänga ut en kruka än byta en hel bädd.

Så här ser det ut just nu. Bara pelargoner, chokladblommor, diadembusken kvar därinne förutom några små busktomater och en blomsterlönn. Men de ska snart flytta in i garaget.


Men golvet består förstås. Två odlingssäsonger har jag haft nu och jag lär mig massor hela tiden. T ex att kanske odla lite mindre nästa år. Man kan inte äta hur många gurkor som helst :) Bilden nedan är från hösten 2019 och växthuset låg då i platta paket i garaget och väntade på våren. Växthuset var klart till påsk 2020 så det har varit en liten process och inget hastverk. En dröm jag haft länge som nu blev verklighet. Vi är så nöjda med växthuset.

Här tar det form. Har visat bilderna på själva bygget förut.

Stundtals lite för gyttrigt för min smak innan allt kommer på plats ute eller i slutkrukor i växthuset.

Men oj så roligt det är. De vita tunna gardinerna var rätt värdelösa som skuggning så fick köpa andra och valde då grå. Skuggningen behövs verkligen. Blir väldigt varmt trots automatiska fönster som går upp vid viss temperatur. De vita kom till nytta ute alla fall. När en del växter behövde lite skydd mot stark sol vid utflyttning på försommaren för att inte bli brända.


Tidig vår här ovan och värmefläkt på under några timmar på nätterna.

Höst och varmare i växthuset än utanför.


De fina betongskorna vi fått av bästa vänner.


I somras. Fullt av gurkor längs bakre kortsidan och tomater längs långsidan mot sjön. Allt lite mer på plats och det är så mysigt att sitta vid bordet som är gamla symaskinsbord med stora klinkerplattor på.
Blomstermoroten står i kruka utanför.


Höst med pelargoner som fått flytta in och rönnbär på snöre.

De sista Dahliorna och Zinniorna som fick följa med hem för några veckor sen.


Sen blev det en höstkrans gjord av det som fanns i skogen för tillfället. Lite fröställningar av Gossen i det gröna, rips och en havererad krans av bokollon i botten. Gillar verkligen att golvet är så levande.
Lite skönt med vintervila också. Tror det behövs så man får längta lite och bli sugen på nästa säsong. 
Nu är spaljéerna där jag haft klätterväxter nerplockade. Ja det är ett starkt intresse detta med växthuset.  En hel del pyssel är det men så roligt!


Några rankor av passionsblommor med många knoppar fick följa med in i stugan.
4 kommentarer:

 1. Åh vad roligt att se alla bilder på växthuset och olika möbleringar. Så fint och golvet är verkligen vackert. Hur stort är växthuset och hur har du planterat vindruvorna, i kruka? Hur gör du med vinterförvaring och värme?Mitt växthus utan mur är strax klart och jag funderar mycket på inredningen nu, så spännande. Kommer inte odla så mycket utan mest använda det som uterum men vindruvor vore roligt. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja då har du mycket roligt framför dig med växthuset! Vårt växthus är 17,4 kvm. Jag har vindruvan i en stor kruka. Nu har jag klippt ner den och den har fällt bladen.Tyvärr är den grön trots att den köptes som blå. Hade hellre velat ha blå eftersom vi har gröna druvor hemma. Lyckligtvis kan jag vinterförvara växter i nya garaget som håller plusgrader. På våren har jag haft en liten värmefläkt i växthuset under några nattliga timmar precis i början på säsongen. Den har gått på timer. Lycka till med växthuset!
   Kram Annika

   Radera
 2. Förstår att du älskar ert växthus! Golvet är verkligen fint och dina blommor av skilda slag verkar trivas alldeles utmärkt därinne! Kul att återse hela processen, från start till färdigt resultat. Fast "färdigt", blir det ju som sagt aldrig! Måste vara drömmen att få möblera och möblera om därinne!
  Kram Från Nilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja där trivs jag! Och helt färdigt blir det väl aldrig för jag ändrar ju hela tiden och det växer och får möbleras och flyttas om.
   Kram Annika

   Radera

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.