16 april 2020

Backsippor och blodgivning


Igår eftermiddag åkte vi en sväng till Hornsåsen utanför Västerås. Riktigt varmt ute. Fast det gick mot kväll var det 18 grader. På krönet av åsen som är en del av Strömsholmsåsen ligger ett gammalt gravfält som är det största i Västmanland. Men det var Backsipporna som lockade mig. Har bara sett de växa vilt vid stranden i skånska Åhus. Vid Hornsåsen ska också en fridlyst fjäril, svartfläckig Blåvinge ha träffats på läste vi på en skylt.

Lite gökunge över den fjärilen. Den behöver både backtimjan och helrödmyror i sin miljö. Fjärilslarven lever först på växten backtimjan sen börjar den utsöndra ett doftämne som lockar till sig helrödmyror. Myrorna släpar hem larven till sitt bo och sköter om den tills den har utvecklats till en färdig fjäril. Läser detta på vattenriket.kristianstad.se





Tycker de är så söta. Först såg vi bara ett par men sen såg vi betydligt fler och många knoppar på gång så man fick titta var man satte fötterna. Gravfältet är cirka 500 meter långt.










Vi tog en sväng till naturreservatet Åholmen också. En försöksträdgård som anlades på 1700-talet i Carl von Linnés anda. Då tillhörde området Stora Ekeby gård.  På bilden ovan syns den så kallade Linnéstenen. Fullt av vackra stora vitsippor var det just nu.



Idag har jag lämnat blod. Sjukhuset har fått ställa om mycket i dessa tider det har jag förstått och nu blev det väldigt tydligt. "Coronatält" utanför. Det var en annan ingång till blodgivningen nu och sen snitslad bana med röda ballonger. Smart för de syntes väl och från båda håll. Banan gick över innergården där det vanligen är rehabträning. Jag tycker den stora takmobilen med olika blad är fin och att man kan se en flik av himlen genom takfönstret. Jag beundrar verkligen all vårdpersonal men även de som t ex arbetar med viktig lokalvård är hjältar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.