03 april 2013

April, april

En härlig påskhelg är över, nu är det april och sommartid.
Skönt med längre kvällar och ny energi av ljuset.

Har njutit av vackert väder, frisk luft och god påskmat.

Tänkte bjuda på några recept som vi använde oss av under påsken.
De kan ju passa även längre fram i vår. Kanske på någon buffé.

Börjar bakifrån. På Annandag Påsk var vi hemma igen och då bjöd vi mamma
och yngste sonens flickvän på lammstek som stått i ugnen på låg värme i 5 timmar.
Gjorde potatisgratäng till. Latvarianten.
Köpte färdig på påse som jag piffade med lite riven ost.
Helt ok med genvägar ibland tycker jag.

Du hittar receptet här: Långkokt lammstek i olivolja


På Långfredagen gjorde vi en lax som jag sett på tv.
 
Nu hade jag inte ett lika stort fat som skulle behövts
så vår lax såg väl mer ut som en rödspätta, men smaken var god. 
 
Våra stuggrannar kom över på middag. Kul att ses lite spontant!
Sist vi sågs var vi på skidresan i Italien på sportlovet.

Bilden lånad från svt / Go´kväll och här hittar Du receptet:

Lax med gurkfjäll

Tänkte göra en Limoncellomousse ur boken Under valnötsträdet av Anna Bergenström.
För att hålla minnena från Italien vid liv. Men det fick bli en genväg även här.
Testar moussen en annan gång. Har ju köpt Limoncello alla fall.
Men skulle ju bara vara några droppar till moussen.

Hade hittat den goda Dalkulla glassen från Hedemora i smaken Limoncello.
Så den fick det bli och ett snapsglas Limoncello med en isbit i bredvid istället.

 
 
Testade också några nya sillar under påsken.
Den här som heter Bryggsill,
kändes passande när vi var i stugan.
 Provade också en med smaken Ingefära och lime
 som var ny för i år. Båda var riktigt goda. 
 
 
 







På Påskaftonen gjorde jag Lenas paj som smakar vår med både ägg, sparris och räkor inuti.

Här är receptet på Lenas goda paj:  Ugn 200 grader 15-20 min
 
(Starta med att hårdkoka 6 ägg, se nedan i fyllningen) 
 
Pajdeg:
 
125 gram smör
2,5 dl vetemjöl
2 msk vatten
 
 
Blanda ihop snabbt gärna i matberedare. Låt degen vila kallt en liten stund.
Tryck ut i smord pajform sätt lite folie på pajkanten så den inte blir bränd
och grädda pajskalet i 200 grader 15-20 min.
Under tiden gör du fyllningen och överdraget.
 
 
Fyllning:
 
6 hårdkokta ägg
500 gram oskalade räkor
1 burk sparris eller ännu hellre ett knippe färsk
0,5 dl finhackad dill
 
Skala och skär äggen i klyftor och lägg de i det förgräddade pajskalet
 varvat med skalade räkor, avrunnen sparris och dill.
 
Överdrag:
2 äggvitor vispas till hårt skum i en bunke först
-----------------------------------
I en annan bunke vispar du
3 /4 dl  vispgrädde som blandas med
2 äggulor
3/4 tsk senapspulver
-------------------
1 dl riven ost
 
Rör ihop äggvitorna med den andra blandningen och häll det över pajen.
 
Strö över 1 dl riven ost och gratinera i ugnen 225 grader ca 15 min till pajen fått färg.
 
Om man vill kan man sen garnera med lite extra dill och eventuellt röd rom. 
 
Gott och mättande!
 
 
 
 
Hade köpt ett knippe påskliljor som visade sig vara dubbla.
Lindade några bruna påskfjädrar runt tandpetare och stack ner bredvid  de i vaserna.
Vips blev det lite mer påsk på bordet.


















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.