12 juli 2022

Två roliga dagar


Vi har haft besök av våra kära vänner Therese och Torbjörn i stugan. Så kul att det gick att få till en träff. Therese och jag lärde känna varandra i fjärde klass och var som systrar under skoltiden. Vilken ynnest att ha en sån vän eller såna vänner rättare sagt. Torbjörn träffade jag första gången 1983 i USA när de nyss blivit ett par. Nu har vi kul ihop alla fyra. Vi startade dagen med en liten utflykt till naturreservatet Jätturn som ligger lite norr om Ludvika. Vi hade inte varit där tidigare bara läst lite om att det fanns två ekor att låna och att man kunde ro till en grotta. Det var faktiskt inte helt lätt att hitta rätt bilväg dit men till slut så. Det var ca 2 km vandring enkel väg till platsen där båtarna låg och där fanns en grillplats och en kolarkoja.
Det finns även en spångad väg runt sjön.



Vita näckrosor såg vi när vi rodde över till grottan. Grottan var lite mindre än jag trott. Det fanns inskriptioner från 1600-talet på grottväggen och många senare än så. 




Tänk att vi känt varandra i snart 50 år. Fantastiskt med sådan vänskap! Så glad för "systra mi" som vi säger på skoj.


Små söta Linnea såg vi i skogen och även orkidéer. Fläcknycklar. Har faktiskt hittat orkidéer på vår tomt för första gången av sorten Knärot.

 


Efter att ha ätit upp vår matsäck  och roddturen gick vi tillbaka och åkte vidare till Östra Silvberg som ligger mer mot Säter för att visa det häftiga turkosa vattnet i det vattenfyllda gruvhålet. Det är en nedlagd sulfidmalmgruva som är väldigt djup. På 1400-talet utvann man silver här. Vi har varit här tidigare och kikade då även på den speciella åttkantiga kyrkan i Silvberg.



Bad på egen risk. 2015 hade man hittat en massa bilar och en del tveksamma tunnor på botten läste vi på en skylt. Kommunen gör inga vattenprover där. 


Blev en så fin kväll. Vi wokade gös från Mälaren, lax och räkor med grönsaker på Muurikkan  Hade köpt så goda hallon så det fick bli efterrätt. Yngsta sonen gjorde oss sällskap och tog några foton på oss alla fyra.


Syntes redan igårkväll att det skulle bli vackert väder idag. En fin måne fick vi också se. Mer om den i nästa inlägg. Det blir supermåne 13 juli 20:38 så hoppas på klart väder. Mångalen som jag är.


Tidigt, tidigt imorse var jag tvingen att ta en bild. Så vackert över sjön när solen steg vid fyratiden och det ångade från sjön. Temperaturen steg och efter en morgonpromenad fick vi en härlig dag på bryggan med många dopp.



 

2 kommentarer:

  1. Härliga bilder! Ja, det är så fint med så lång vänskap och historien som man delar. Mysig utflykt, spännande med lite gömda pärlor, sånt gillar jag. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är härligt med lång vänskap när man fortfarande har kul ihop. Ja det ena utflyktsmålet var verkligen gömt. Gick knappt att ta sig dit. Men värt mödan.
      Kram

      Radera

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.