24 april 2022

Vacker söndagskväll


Det blev en vacker kväll och varmare än det var under dagen. Bävern simmade nyss förbi. Tidigare idag var det mössa på när jag putsade av fönstren utvändigt en gång till. Var ju så nöjd att jag gjort det klart för påsk. Men vet inte om det var snöovädret som sen gjorde att det såg ogjort ut igen. Bara att ta ett omtag och på´t igen! 

Har sått lite fler frön. Bland annat två olika sommarflox och Dahlia från frö som jag beställt från Zetas. Aldrig sått Dahliafrön. Men mina knölar verkar det vara liv i så de är på gång och luktärterna jag sådde i påskas visar sig också. De får stå kvar i växthuset lite till sen sätter jag ut de så de blir knubbiga och fina.

Rensade lite i trädgårdslandet och tömde min jordfabrik från Bokashin som stått ute under vintern. Fantastiskt fin jord att tömma i landet. Aldrig haft så stora daggmaskar som nu. Bästa medarbetarna i jorden. Har kört igång med Bokashin igen. Har uppehåll under vintern. Känns extra bra nu när det är så mycket lurendrejeri vad gäller plantjord och växtnäring som innehåller pyralider. Som att vattna med bekämpningsmedel. Ledsamt för många som fått sina plantor helt förstörda. Heder åt odlaren Lena Israelsson och FOR fritidsodlarnas riksförbund som lagt ner mycket tid på detta elände. Jag har alltid varit så nöjd med P och U-jord från Hasselfors tidigare år men nu verkar det som den inte är ok längre heller. Den är dessutom rätt dyr. För jäkligt tycker jag. Finns mer att läsa om detta på Odlaren Lena Israelsson sida på facebook bl. a. I år och förra året har jag köpt billigare jord på Ica som jag gödslat upp lite. Nässlor och gräsklipp ska inte underskattas. Vattnar med lakvatten från bokashin och blandar i jord från jordfabriken vartefter. 


Fick så fin rosbukett av G. Den fick följa med till stugan när jag jobbat klart på fredagen. Var förbi hos mamma också innan vi åkte. Var ju så varmt och skönt väder så vi satt ute på hennes balkong en stund.
Glad att hon är lite piggare igen. Hon var väldigt trött en tid. Hon blir 92 år till hösten och hade också en sväng med covid i februari. Hon har även kämpat med två benbrott senaste året och sitter i rullstol efter det. Det vackra vädret och ljuset som kommit tillbaka hjälper väl upp livslusten.  Gjorde hemgjord pizza med egen pizzasallad när vi kom till stugan. Använde färsk vitkål som jag slakade ur lite genom att hälla två omgångar kokande vatten från vattenkokaren över den finskurna kålen. Räkor på ena pizzan och parmaskinka på den andra. Så delade vi lite. Ruccola uppepå när de gräddats tycker jag är gott.

 


Tror rosen heter Aqua om jag inte minns fel sen min tid i blomsterbutik. Den är väldigt hållbar och har vacker färg om man som jag gillar rosa.


Hemma har magnoliorna slagit ut,  alla tre buskarna faktiskt. De står i soligaste hörnet. Japanska körsbärsträdet har också visat första blommorna. Så kanske bra att det blev lite svalare igen. Går så snabbt annars.Stjärnmagnolian är alltid först ut sen den ljusare rosa och sist den mörkrosa Susan.


Städade ur vårt uterum tidigare och lavendelkronan från i fjol fick flytta ut. Hängde ut den i äppelträdet ovanför en markspot. Blev lite kul. Ställningen hittade jag på loppis.


 

2 kommentarer:

 1. Fina bilder. Jag måste prova att så dahlior från frön någon gång. Jag har bara köpt knölar. Ha en fortsatt trevlig dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja jag återkommer om hur det går med dessa som kom i jorden igår. De heter Bishops children och ser väldigt fina ut på bilden på fröpåsen. Enkla men vackra blommor.
   Må så gott!

   Radera

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.