02 januari 2022

Så skriver vi 2022




Blå timmen i byn där vår stuga ligger. Vyn från bron är så vacker tycker jag.

 För tre år sen firade vi nyåret i Sydafrika. En fantastisk resa som jag är så glad att vi fick göra med våra goda vänner. Då var vi inte uppe till tolv för vi skulle på tidig safari på nyårsdagen. Mycket har hänt sen dess.

I år hade vi ett litet och lugnt nyår med tre nära vänner de vi reste med då och en skolkamrat till mig. 

Nu var vi i vår stuga och träffades redan vid lunch på nyårsafton. Jag hade gjort en soppa och de hade med ett nybakat grytbröd. Mysigt att ses. Uppskattar vännerna så. 


Vi hade lite gott plock till de ädla bubblorna och drog ut på middagen med lång tid mellan rätterna.
Detta var aprikoser med Västerbottenost och ostbollar på färskost, riven cheddar rullade i gräslök och krossade lantchips. Göran hade gjort ett quiz om saker som hänt under året. Det var svårt att hitta rätt bland datumen. Men kul ändå.

Till förrätt hade vi blinier med picklad rödlök, löjrom och gräddfil,  kammussla på rågknäcke med pepparrot bl.a och en rågkorg med chèvre  och  rårörda hjortron. Rieslingvin till.


Bilden ovan tog Marianne. Jag hade pyntat bordet med stjärnor som jag redan hade och en spegel som inte kommit upp på väggen i killarnas stuga. Många ljus och några loppade vaser som jag hade juvelorkidé och en gråblå mjuk enkvist i. Knipsade blommorna från krukväxter hemma. Känns bra att använda sånt man redan har.





Till huvudrätt gjorde vi Oxfilé med salsa verde. La upp i skivor på en bädd av rucola och hyvlade parmesan på. Hade gjort lite crunch av rostade och saltade solrosfrön och pumpafrön att strö på. Så hade vi potatisgratäng till som gästerna fixade och en sallad. Till dessert hade jag förberett en pannacottapaj.
Glömde såklart att klippa lite mynta till men bären och ett havrecrunch kom på plats alla fall. 




Vi var uppe ett bra tag efter tolvslaget det hör inte till vanligheterna. Men tror alla sov gott sen och efter en god frukost gick vi en långpromenad på årets första dag. Tyvärr hade det både töat och var lite isigt. Men på grund av det kom vi på en liten skogsstig där det här lilla sagohuset dök upp mitt i skogen. Så gulligt.


När vi kom tillbaka till stugan grillade vi korv ute innan de åkte hemåt på eftermiddagen. Alldeles grönt på gräset igen. Men det började snöa på kvällen.


Vi provsmakade en pralin av den fina asken vi fått av Inger. Handgjorda i Malmö där hon bor och med vacker ask och sann text. Sen blev det mest chill i soffan. Såg ett avsnitt av En kunglig affär och På spåret på play.







Mitt betonghjärta var täckt av snö igen imorse. Jag skrev 2022 i snön. Tänker så mycket på en fin vän som nu fattas oss och inte fick uppleva det nya året. Som rycktes bort så hastigt och alldeles för tidigt i livet. Det känns ofattbart och i hjärtat när jag tänker på familjen runt henne. Så sorgligt. Livet kan verkligen förändras så snabbt. 

Var rädda om varandra!










6 kommentarer:

  1. Så mysigt och gott!
    Ja nu skriver vi 2022 och hoppas på att vi slipper stava till olika pandeminamn under detta nya år!
    Ha fina dagar & God fortsättning!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det hoppas jag med! Alla är så pandemitrötta nu. Ha ett fortsatt fint 2022!
      Kram Annika

      Radera
  2. Vilken härlig och fin avslutning på året. Låter gott med oxfilen, det skall jag komma ihåg. Vackert med glastallrikar, ångrar att jag lämnade bort mammas men jag fick nog lite panik av alla prylar då. Vårt nyårsfirande var lugnt, jag har opererat en fot i mellandagarna så nu är det stiltje kan man säga. Må så gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja dessa har varit på väg ut men jag har behållit de. Och nu är jag glad för det. Har de i stugan och använder alla fall några gånger om året. Receptet på oxfilén hittade jag på coop.se skulle egentligen vara pinjenötter till. Men pga allergi gick det fint med solrosfrön och pumpakärnor. Krya på foten!
      Kram Annika

      Radera
  3. Ja nu får vi tag i detta oskrivna blad, 2022. Ser ut som en mysig avslutning på året hos er...
    Kram från Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det! Skidorna premiärkörda och julen bortstädad för denna gång.
      Redo för kvistar och tulpaner.

      Kram Annika

      Radera

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.