10 november 2021

Päronkaka med rosmarin

 Bakade en päronkaka i lördags att bjuda några stuggrannar på. Fastnade för ett recept där kakan var bakad med mandelmjöl och ingredienser som citron, rosmarin och pistaschnötter. Rosmarinen jag satt ut i garaget var fortfarande så fin så kunde knipsa av den. Serverade kallrörd vaniljsås till så kallad råkräm. Den fina stora skärbrädan av ek som är så bra och fin att servera allt möjligt på har jag fått av min barndomsväns pappa Bernt. Han har gjort den själv av en kasserad möbel. Vilket bra återbruk!

Recept på kakan under bilden.


PÄRONKAKA MED ROSMARIN Receptet är för 8 personer och glutenfritt Ugn 150 grader varmluft

100 gram rumsvarmt smör

1 1/2 dl farinsocker

2 ägg

4 dl mandelmjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk kardemumma

skal från 1/2 citron 

2 tsk citronsaft

2 tsk färsk rosmarin (torkad går också bra)

2-3 päron

1/2 dl hackade pistaschnötter

Sätt ugnen på 150 grader varmluft eller 175 grader över och undervärme.

Vispa smör och farinsocker fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd sen ner i smörfluffet. Riv ner skalet från en halv citron och pressa ner citronsaften. Hacka den färska rosmarinen och tillsätt i smeten. Jag använde en avlång form med löstagbar botten som jag smorde och hade bakplåtspapper i botten på. Bred ut smeten jämt i pajformen och tryck ner skalade och urkärnade päron. När jag gör den nästa gång kommer jag nog att skiva päronen också men sen lägga ner de så de ser ut som päronhalvor så blir smeten under päronen mer gräddad. Varannan upp och varannan ner beroende på vad du har för form.

Hacka pistaschnötterna och strö över. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt svalna. Servera med vaniljglass eller råkräm se nedan. Receptet för 4 tycker jag blev lagom för 6 personer minst. 

KALLRÖRD VANILJSÅS / RÅKRÄM

2 äggulor

2 msk strösocker

1 msk vaniljsocker (helst med prickar i)

2 dl vispgrädde

Vispa äggulor och strö och vaniljsocker fluffigt. Vispa grädden rätt fast i en annan skål. Vänd ner äggvispet i grädden. Klart!



2 kommentarer:

  1. Älskar päron, älskar rosmarin!! Måste baka denna kaka, tackar för receptet :)
    Söndag igen och jag önskar dig en fin dag!
    Kram Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja den var god. Ha en fin vecka Titti!
      Kram Annika

      Radera

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.