22 november 2021

Bastubad med dopp i sjön

 


Mitt lilla pyssel ett korsstygnsbroderi med ett ganska sant uttryck. Bokstäverna är klara men det ska till lite blomster runt, pressas och hamna i en ram. Ja i lördags blev det bastu med korta dopp i sjön. Yngste sonen var hemma och följde med till stugan. Bastubad stod på önskelistan. Så roligt att han var hem över helgen. Ser fram emot jul då båda killarna kommer hem lite fler dagar. 


Bastun har varit klar ett tag så är redan invigd men nu är den helt klar utvändigt också. Det var mest Göran och killarna som ivrade för bastu men jag ser tjusningen. Riktigt mysigt speciellt den här årstiden att sitta där i värmen och se ut över sjön. Placeringen blev bra att den ligger precis bakom slänten så den inte stör utsikten från småstugorna ovanför. Så i lördags laddade vi för bastu på sen eftermiddag. Några öl på kylning, lite ölkorv i små bitar och så eldade vi i det vedeldade aggregatet. Det är ju det mysigaste. Lukten och sprakandet. Men vi har ett litet elaggregat också. Det går ju att sätta på timer vilket är en stor fördel ibland.En av de fina stora klinkerplattorna som jag också använder på mina symaskinsunderreden och på ett skåp i växthuset passar bra även här som värmeskydd bakom det vedeldade aggregatet. Tur atyt det fanns en platta över. Göran snickrade två "huvudkuddar" ifall man vill ligga på britsarna.Han har även snickrat en liten bärbart hyllbord. Jag såg liknande i en butik och ångrade så att jag inte köpte den när den sen var slut. Var så lagom stort med två hyllplan och lätt att flytta. Lyckligtvis hade jag fotat det för jag ville visa den innan jag köpte den. Men G snickrade ett istället. Annars är det bara några bänkar i omklädningsdelen som G också snickrat och många krokar på väggarna. Behövs inte mer. 

Förra julen var det en del bastugrejer i julklappssäcken och något har vi fått i present. Lite uppfriskande eucalyptusdoft att ha i vattnet t ex och en stäva med skopa, termometer osv. Bastumössan hittade jag senare. Finessen är väl att man ska blöta den för att kyla ner sig. Tycker det är rätt skönt att inte ha supervarmt i bastun och istället sitta längre.

 
Små handdukar att sitta på köpte jag på Ikea. I bastuhuset finns ett litet omklädningsrum och en dusch.    Vi är så nöjda med det lilla bygget.


Ja det blev några kvicka dopp i sjön. Det var sju grader i vattnet men känns inte så farligt när man är varm från bastun. Värst om vristerna tycker jag. Men kommer nog inte bli någon året-runt-badare.
Fixade med ljusslingan i växthustaket inför advent. Tycker det ser mysigt ut i mörkret. Har även lagt en liten slinga i buskarna ut mot sjön. Innan vi åkte hem på söndagen kikade vi på en bäverhydda. De jobbar på snabbt. Glad att de inte är på vår tomt. De kan ställa till en del. Så var helgen slut och Rikard tog tåget hem till sitt i Stockholm.


6 kommentarer:

 1. Vilken fin bastu och vad smart med två aggregat. Vi hade en vedeldad bastu i vårt fd fd hus i stan och det var verkligen mysigt. jag har också försökt mig på kalla bad men det känns inte som om det är något för mig. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev något fel med kommentarerna har inte sett förrän nu. Tack ja det känns bra med ett lite snabbare elaggregat också. Känns som min gräns går vid 10 grader. Förra gången vi doppade oss var det 12 det var betydligt skönare än 7.
   Kram

   Radera
 2. Det låter härligt med dopp och bastubad, även om inte jag heller är någon vinterbadare! Vi får väl se hur det blir med det... det smittar! :) Hursomhelst så har ni det så mysigt med allt som ni har fixat med under åren! Härliga bilder som inspirerar!
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Gunilla! Nej vinterbadare blir jag nog inte heller. Bara något enstaka dopp och helst minst +10 grader.
   Kram

   Radera
 3. Åh så mysigt bastuhus och vilken utsikt! Men dopp i 7 gradigt vatten låter kallt! Inget för mig som vill ha minst +25!!! :-)
  Ha en fin helg och 1a Advent!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är font att sitta där och kika över sjön. Nja min gräns går nog vid +10 dessa sju var lite kallt. Ha det gott!
   Kram

   Radera

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.