12 juni 2021

Strawberry blonde

 Vanligtvis är jag inte jätteförtjust i tagetes. Men jag har ändrat mig förr och de här som heter Strawberry blonde som jag sått från frö gillar jag verkligen. Haft de en gång tidigare men inte i kruka som nu.

Visst är väl färgen läcker!Läser i boken Jordens täppor av Lena Israelsson om att tagetes är vanligaste blomman i indiska trädgårdar efter rosor. Under festivalen Dashina och andra festivaler har de en strykande utgång. Hus som smyckas med enorma mängder tageteskransar. När det är dags för festival skördas blommorna och träs upp på tråd med en gigantisk synål läser jag. Boken är inte ny men intressant. Lånade den på biblioteket.

Lena Israelsson har gjort ett gigantiskt arbete gällande fusk med gödsel och ekonäring som innehåller rester av bekämpningsmedel och blivit förödande för odlare. Arbetet har gått vidare i fler instanser. Lyssnade på Lena Israelsson i Odla med P1 i efterhand. Perfekt att ha i öronen när man pysslar med växterna. Inslaget sändes 7/6. Beundransvärt att hon gått till grunden med detta.


Lyser upp!4 kommentarer:

 1. Hei! Jeg er så enig 'Strawberry Blonde', er vakker. Har du sett Linné-tagetes? Den er 60-70cm høy. Har varme og gyldne farger. Det er rart at tagetes har så lav status. Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag har sett bilder på Linnétagetes och läste att den härstammar från Linnés Hammarby utanför Uppsala. Vi var där förra helgen på väg till Arlanda för att hämta en son. Men gick aldrig in då för vi hade för lite tid. Gissar att jag sett den i trädgårdarna om vi gått in. Får bli nästa gång.
   Ha det fint!
   Annika

   Radera
 2. Håller med om tagetes men den här var verkligen speciell och fin. Imponerad att du får upp dem från frö, jag har inte riktigt det tålamodet. Idag är matchen 2-1 till rådjuren så jag är lite avslagen. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh nej! Ja det förstår jag. De har ju annat att äta nu kan jag tycka men gillar väl omväxling på menyn förstås. Om du kan få tag på fårull att sätta på pinnar lär det avskräcka. Har vanligtvis inte heller tålamod med förodling och frösådd. Tycker mycket blir bättre när jag sått direkt lite senare. Men detta ändrades i och med växthuset.
   Kram

   Radera

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.