06 december 2023

Rimfrost och pestobröd


Kyliga rimfrostiga och vackra dagar. Så fint med rimfrosten även om temperaturen är rätt låg. Hellre vitt på marken än slask och grådis. Snön och rimfrosten lyser verkligen upp. Vi (Göran) passade på att göra några islyktor. Bara i hinkar som får frysa inte helt igenom utan som ett skal. Så får de stå en stund i garaget så blir de lätta att välta upp och ner när de tinat lite. Har satt ljus med timer i dessa. Har man vanliga ljus i eller marschall är det bra att ha en träbit eller liknande i botten så smälter de inte.
Bakade ett gott Pestobröd igår kväll. Det är Maria Blohms recept ur boken Grovt bröd som jag önskat av Tomten. Har sen tidigare hennes Långjäst och lättbakat och har aldrig misslyckats med något recept ur den boken. De flesta ska jäsa över natten eller 8-14 tim. Perfekt och enkelt. Halva jobbet gjort och man väger de flesta ingredienserna till bröden i bunken direkt  på våg och minimerar disken. Då känns det lätt och enkelt att baka när man bara ska grädda av bröden sen.

Rekommenderar verkligen hennes recept och böcker. Hon har gjort flera böcker även några med glutenfria recept.


Detta bröd gjordes som en rulltårta som delades i två delar och som man sen la i en form. Jag gjorde pesto i somras på egen basilika och med solrosfrön i eftersom vi har en nötallergiker i familjen. Har fryst in i lagom portioner. Så ett härligt sommarminne att ta fram och känna doften av. Idag ska vi ha brödet till en soppa. Passar när det är kallt ute.


Mitt ullhjärta som jag gjorde för flera år sen får hänga med och blev extra fint med rimfrost i. 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.