17 december 2023

Julmarknader

 

Igår var vi på två julmarknader minsann. Det hör inte till vanligheterna men fick ta igen med tanke på att jag tog fel på tiden för Jul i Säter för två veckor sen. Vi kom alldeles för tidigt och kunde inte strosa runt i kylan i flera timmar. Men nu så. Först åkte vi till Gäddeholm Trädgård strax utanför Västerås. Det var Ateljé 1030 med sin fina keramik som drog. Kul att säga hej och prata en stund med Camilla och Calle.  Vi känner varandra efter att ha haft barn i samma skola. Nu har de flyttat från Västerås och delar tiden mellan Stockholm och Skåne så extra skoj att hälsa på de. 


De stod precis vid ingången till det stora växthuset och sålde sin fina keramik. Jag gick ju kurs hos de nere i Skåne en ”pilotkurs” 2018 när de nyligen dragit igång sin verksamhet. Nu har de en massa kurser med olika upplägg som snabbt blir fullbokade. Jätteroligt! Tycker att de gör så fina saker. Inte en massa krimskrams utan sånt man vill ha och använder. Snygga bruksföremål. Jag köpte en present och pajformen mitt i bild som passar perfekt till den keramik från Ståhl som jag redan har. Hade planerats att köpa en mindre gratängform från Ståhl så detta blev ett bra alternativ. Jättefina glögg/espressomuggar ja allt på bordet är ju fint men det finns ju tillräckligt hemma redan. Vi gick en sväng ute bland de andra marknadsstånden också förstås och köpte god sensommar honung, tunnbröd och rullrån. Lyssnade tidigare i höstas på Meny i P1 om honung och det stora honungsfusket. Efter det kändes lokalodlad honung ännu mer prisvärd. Rullrån brukade Görans mamma göra så en ask såna åkte med av nostalgiskäl. Julmarknaden hos Gäddeholm Trädgård har öppet idag också 10-16.

Sen styrde vi kosan mot Virsbo och Genbergs sommarkafé som också anordnade julmarknad. Vi har faktiskt aldrig varit där fast det varit öppet på sommartid alla fall säkert minst 4 år nu och ligger halvvägs till vår stuga, Men nu blev det en tur. Där möttes vi av fin julmusik och marschaller redan på vägen från parkeringen och det bakades det för fullt på plats och var en liten trivsam julmarknad. 
Imponerades av den stora pärlplattan som satt på elskåpet och var gjord av Virsbopärlan. En kopia av det stora huset som livade upp elskåpet.


Det var lunchtid så vi köpte grillad korv och varm choklad. En ost och lite andra små saker fick följa med hem. Gelateri(v)an fyndigt namn på bilen sålde varm choklad och sin fantastiska glass som vi smakat på fiket i Färna. Vi köpte en flaska svart vinbärsglögg. Det borde man kanske testa att göra själv nästa år?



Mistlar såldes och vackra knäckäpplen. Knäckäpplen ser så fina ut tycker jag men äter nog hellre äpplet som det är. Måste vara ett otroligt uppsving för Virsbo att sommarkaféet etablerat sig här. Det drar mycket folk när de har öppet och jag har sett att de ofta säljer slut på det som bakas och serveras. Kul att det går bra. Mikael Genberg har annars satt Västerås på kartan som konstnär som skapade trädhotellet Hotell Hackspett i ett träd i stadsparken för längesen och i Mälaren undervattenshotellet Utter Inn som vi åkt förbi på skridskor. Han har visioner om en röd stuga på månen. Jaja ett sommarkafé kan ju vara gott nog. Vi kommer alla fall åka dit fler gånger.


De något bistra lejonstatyerna hade fått tomteluvor dagen till ära.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.