07 juli 2023

Isigt i Jukkasjärvi och ljusfenomen i Kiruna

 


På väg hemåt från vår resa i Lofoten och norra Norge i början av juni bodde vi en natt i Jukkasjärvi på ishotellet. Det var inte planerat från början eftersom vi inte helt bestämt rutten. Men det blev verkligen en höjdare. Kanske sist på bollen men ingen av oss har varit där förut och för oss blev det en väldigt minnesvärd upplevelse.

Vi åt middag på hembygdsgården som låg en knapp kilometer från hotellet. Vi delade på en lokal charkbricka med produkter av älg och ren och goda ostar. 


Jag åt sen fjällröding och Göran tog Souvas. Souvas var lite som en kebab fast i denna var det saltat och lätt rökt renkött med goda tillbehör och lingon i ett tunnbröd. Jättegott jag smakade och ångrade mig nästan. Men rödingen var också jättegod. När vi gick till middagen satt folk ute och solade vid 20 tiden på kvällen. Efter maten slappade vi en stund sen åkte vi in mot Kiruna och gick upp på skidbacken Loussavaara som är ett gammalt gruvberg. Vi ville kolla på midnattssolen. Det var vi och några av traktens Epa eller A-traktor ungdomar. Inte helt klar sikt men magiskt ändå.






Vi körde runt lite och tittade vid den fina kyrkan. Är ju ändå så märkligt hur hela stan flyttas.

Kul att se i verkligheten för det låter ju helt overkligt.



Gruvan



En hare som skiftar från vinterdräkt till sommardräkt.




Efter en god natts sömn (vi bodde ju i ett varmt rum) och en suverän frukost kikade vi på isutställningen.



Så många fina detaljer överallt i form av istappar, lampan i matsalen som skiftade som norrsken.

Isutställningen var verkligen en upplevelse tyckte vi båda två. 






Sviten A Midsummer Night´s dream med infrysta blommor och björk är designad av Bernadotte & Kylberg. Isen är väldigt klar. Ja alla rum vi fick kika in i och hela utställningen var så läcker och -5 grader kändes ok. 



Så skickliga och kreativa iskonstnärer.


Vi avslutade med en drink i isbaren. En massa olika bär, ingefära och Sprite. Vi fick låna handskar förutom poncho glaset var ju av is.




Torne älv utanför






Rester av vinterns isbygge.


Solsken ute gav långa skuggor och -5 inne i utställningen.




Fanns en hel del konst utomhus runt de olika hotellbyggnaderna.

 

Smörbollar









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.