16 juni 2023

Tromsø


När vi åkte från Lofoten var planen först att stanna halvvägs till Tromsø i en liten ort som heter Tennevoll. Men vi gjorde om planerna. Det var heldagsregn och vi hade fri avbokning så kände att det var bättre att fortsätta hela vägen till Tromsø. Vi stannade till i Setermoen för lunch och fick träffa våra norska vänners äldsta son Oscar. Han arbetar inom det militära men var så kul att få mötas lite kort utanför förläggningen. Så fin kille! Vi var mycket på semestrar ihop både sommar och vinter när våra killar var små. Våra två killar ganska jämngamla med de norska guttarna så blev kul både för vuxna och barn. Vi ses oftast någon gång om året fortfarande. Det är så kul!Regnet fortsatte hela vägen så kändes som bra beslut att vi valt längre tid i bil den här dagen.


Fina vyer likaväl men lite sämre sikt.


Framme i Tromsø installerade vi oss där vi skulle bo. Vi bodde på ett nyrustat ombyggt sjukhus. 
Jättefint. Bild från lobbyn. Rummet var som en lägenhet så vi fixade frukost själva.På kvällen när vi ätit middag och slappat en stund gav vi oss ut på promenad för att se en skymt av midnattssolen.  Skyndade oss över bron eftersom det började bli skyigt.


Ishavskatedralen som är så speciellt utformad. Den invigdes 1965 och Jan Inge Hovig är arkitekten bakom detta landmärke.  Otroligt läckert utformad med betongelement som är ställda så ljuset syns igenom. Midnattssolen lyser i glasmosaiken framme i kyrkan.


Mössa och vinterkläder var på. Vi fick en skymt av solen alla fall och tyckte det var en upplevelse.  Bilderna nedan tog jag strax efter kl:01 och solen skiner. Tyckte det var häftigt. Har inte sett det förut. Obs taxen på taket.Utsikten från vårt hotell och en Gullviva jag knep utanför.


Dagen efter gick vi över bron igen och tog kabinen upp på berget för att få utsikten därifrån och för att gå lite efter allt bilåkande.Maffig utsikt!


Biblioteket i Tromsø ser också så speciellt ut. Den vita byggnaden uppe till vänster. 
Mina tankar går till öppningen av en stor färja fast åt fyra håll, filmen Hajen eller något ur The Flintstones.Uppe på berget var det däremot ganska mycket snö. En grupp amerikaner åkte på fötterna ner.


Vi gick bara runt lite och tittade på utsikten.Min fina lilla Kånken som jag fick av min kompis Lena. Väldigt användbar.


Några små lila blommor blommade  tror den heter lapsk alpros och någon slags tidig vide. 
Kanske Ullvide?På vägen tillbaka till vårt hotell var vi även in i kyrkan men det får bli ett eget inlägg.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.