01 maj 2023

Hjälper värmen på traven


 Det blev en fin Valborgsmässoafton. Bättre väder än förväntat. Dagen startade med klarblå himmel och flaggan hissades. Planterade ljusblå penséer och småpysslade lite. Gjorde ett litet pyssel i form av en väggvas som jag sett i boken Kransar av Malin Björkholm. Fick verkligen leta efter vitsippor att sätta i glasrören. De gömmer sig än så länge på grund av kylan.






Penséerna brukar växa till sig fort och bilda små kuddar. I rutorna framför kommer jag ha vallmo precis som tidigare år. Tror de självsått sig annars har jag sparade frön också.


Har några större penséer också färgen matchar nyponrosens grenar.



Tog in några syrenkvistar de är redan lite lila i topparna trots den lite sega våren.



Hade förberett en kycklingrätt för en tidig middag med stuggrannarna. Receptet får du längre ner. Lättlagad och smakrik och bra att förbereda. 

Planen var att äta tidigt och cykla bort till Söderbärke kyrka för att se brasan på Kyrkudden. Vi blev lite sena för vi hade så mycket att prata om så tiden rann iväg lite. Så missade vårtalet men fick höra körens final Du gamla du fria.  Och brasan var så fin mot sjön Barken och solen som försvann ner. 



Det var ordnat med fika i församlingshemmet av hembygdsföreningen. Men vi cyklade hemåt och tog kaffe hemma istället. Hade tidigare bakat en ljus Kärleksmums med citronglasyr som jag serverade med en klick citronkvarg och pyntade med en kvist Citronmeliss och en ljusblå pensé. Behöver inte vara mer avancerat än så. Något år vet jag att jag gjort rabarberpaj till Valborg. Men i år får vi hjälpa rabarbern lite på traven. Köpte fiffiga odlingskupor på Rusta. Tänker att de är bra att ha över Dahliorna senare när de ska flytta ut. De är ju så frostkänsliga och det kan vara järnnätter in i juni. Kuporna är på rea just nu 10 kr styck. De har reglerbara lufthål i toppen och förankras i jorden med tre stycken typ tältpinnar. Går att stapla i varandra när de inte används.


Satte några över mina Stockrosor också. Inte så mycket för kylan mer för att de inte ska bli uppätna innan de kommit en bit på väg.


Här kommer receptet på den värmande kycklingrätten. En liknande finns under namnet Åses kyckling men denna har lite mer kryddor i receptet så kallar den kort och gott Valborgs värmande kyckling.



Valborgs värmande kyckling till 4 pers

Ugn 225 grader i 20 min

1,5 grillad kyckling ( jag köpte en hel och två kycklingklubbor)

Förbered genom att finfördela kycklingköttet. Sen gör du såsen gärna ett par timmar i förväg. Den blir bara godare av att stå till sig några timmar i kylen. Igår la jag kycklingbitarna direkt i en gratängform och hällde på såsen ett par timmar före tillagning och lät det stå i kylskåpet. Strödde på osten innan formen åkte in i ugnen.

Sås:

3 dl vispgrädde (jag vispade grädden och rörde sen ihop allting till såsen med elvispen)
2 dl Creme fraiche
1 dl Chilisås
2 msk Dijonsenap
1 tsk Sambal oelek
1,5 tsk Italiensk salladskrydda
1,5 tsk franska örter
1,5 tsk lökpulver
1 tsk salt
1 krm malen svartpeppar
3 klyftor finhackad vitlök

Topping:
150 gram riven Västerbotten ost eller annan smakrik ost.

Grädda i ca 20 min på 225 graders ugnsvärme. 

Till gratängen kokade jag en frö /gryn mix som heter röd dinner booster. Den kokas i 10 minuter och ska sen stå och dra i 5 min.


Jag hade gjort en stor krans av sallad på mitt största porslinsfat och la upp den kokta fröblandningen i mitten. Glömde att fota. Toppade med några avklippta ärtskott. Har drivit upp ärtskott av gula ärter hemma i en rektangulär vas. Tog med några avklippta i en burk med en bit fuktat hushållspapper i. Höll sig fint. Gott i sallad eller på smörgås.



Ja maj månads första dag såg lovande ut från början men nu regnar det för fullt och är bara några plusgrader. Så förutom en stor god kopp värmande mango och persikote blev det även vedeldad bastu. 
Mysigt när regnet strilar och plusgraderna är få. Göran höll ut längre än mig och tog ett dopp i den 8 gradiga sjön. Det gjorde inte jag idag.  






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.