23 maj 2023

Utepyssel


 I stugan blommade häggmispeln hemma har den blommat över. I helgen har jag fått ner de flesta växter på sina "slutstationer" i större krukor eller på friland. Jag har ju inga jätteodlingar men det tar sin lilla tid. Så har jag pysslat med bevattningsanordningen så den kan köras igång nästa gång vi är i stugan. Köpte ju två solcellsdrivna pumpar som jag var så nöjd med förra året. Hoppas de fungerar lika bra i sommar. Men lite pyssel är det innan det är på plats. Glad att jag märkt upp de olika slingorna förra året.


Körsbärsträden blommade som bäst i stugan. Ja det blev så härliga dagar med sommarvärme. Även om jag inte badade. Rikard tog sig ett dopp. Han var i stugan lör-söndag. Han var på fest på Ängsö utanför Västerås på fredagen så passade bra att ta en sväng till stugan. Kul att ses och det blev så fint väder. Utefrukost och grill på kvällen blev det och så fick han ta gräsklippningen. G ska hålla sig lugn och inte lyfta på ett tag efter att ha opererat ett ljumskbråck och jag hade fullt upp med mina plantor.Min rosa Svartöga har övervintrat i garaget för andra året. Har klippt flera sticklingar av den. Några har jag satt direkt i jorden och några i vatten. Får vi se vad som går bäst. Satte i jord förra året men alla kom inte. Tryckte ner några fler luktärter också ifall sticklingarna inte vill sig. De luktärter som jag förodlat kommer så fint. Ser lovande ut om de inte blir uppätna. Ja just den här tiden när allt ska på plats är inte så fin. Det har sett ut som rena tältlägret med gardiner som sol och frostskydd lite här och var. Växter som står på avhärdning ute blir så lätt brända så det får vara lite pyssel. Temperaturen på natten är inte helt att lita på heller. Det var bara 2-3 grader någon natt i helgen. Då åkte kuporna på Dahliorna som är så känsliga. Men nu får det bära eller brista.


Tomater på plats längs gamla garagets vägg. Har några inne i växthuset också. Har köpt några färdiga plantor och även sått från frö. En sort som heter 100/1000 som ska ge så många små tomater. Aldrig testat den. Får se hur den är. Dahliorna är utplanterade och en del frön sådda.  Potatis är satt både i stugan och hemma vitlök grävde jag ner i höstas också på båda ställena.


Allt är väldigt ynkligt ännu. Men gurkor växer superfort så snart är här djungel. Har fler låga tomatsorter i år än i fjol. Kul att testa olika.
Ett luktärtstorn och Dahlior runt om. Har slängt ut lite vallmofrön också och lite andra sommarblommor får vi se hur det blir. Brukar sätta zucchini lite senare. Vartefter potatisen grävs upp får de komma ut i landet. De växer fort så det blir efter midsommar. Längs långsidan på växthuset har jag passionsblommor som jag hoppas ska klättra fint. Har petat ner luktärtsfrön också. Ett år hade jag även Klockranka och Blomman för dagen. Det blev helt inklätt som en grön och blommande vägg som samtidigt gav skugga till växthuset. För det blir varmt därinne. 

Förra året hade jag sockerärter och en gråärt av en gammal sort med rosa blommor som klättrade. Men de blev lite fula mot slutet av sommaren och tyckte inte de var så jättegoda att äta. Ja man vet aldrig exakt hur det blir. Är väl det som är charmen. 

Fjolårets jättegoda tomatmarmelad är på upphällningen så det är väl bra det snart kommer nya tomater. Efter att ha läst Emma Hambergs böcker om Agneta kom jag in i ett litet marmeladstim. 


Fick också tips av en granne att göra syltade gröna tomater. Så gott tillbehör till grillat t ex. Vi skärpte faktiskt till oss och bjöd hem lite kompisar på grill och rabarberpaj. Har nog bekvämat till oss lite på den fronten annars känns det som. Men nu blev det av och det var kul att ses igen och att så många kunde komma. Vi blev nio runt bordet och kunde sitta i uterummet. Två rabarberpajer gjorde jag på de första rabarberna här hemma. 

Hade plockat Jätterams och satt i vaserna på råspontvägen. Några Backsippor fick också pryda väggen i uterummet.


Solcellsslingan i taket fungerade även i år. Men blir ju knappt mörkt den här tiden.


Ramsen fick leva vidare inne i huset sen. Tycker de är fina och ser på de på ett annat sätt när de kommer in i vas. De var för höga för de små vaserna på väggen i uterummet så en tippade och gick i kras. Borde ha kortat av de mer. 


I stugan börjar konvaljerna slå ut nu. Hela tomten är full av de. Plockade en liten bukett och sen en större som fick följa med hem. Så ljuvligt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.