20 maj 2022

En tur till Enköpings parker

 Igår eftermiddag blev det en härlig tur till Enköping. Hade bestämt att träffa min guddotter Elin och hennes familj för att titta lite på deras trädgård. De har ganska nyligen flyttat till Grillby utanför Enköping.

Åkte i vår gammelcab som vi faktiskt haft i snart precis 20 år. Göran och min bror var till Tyskland och köpte den 2002. En Mercedes 500 SL. Görans drömbil. När killarna var små hade de modellen som leksaksbil. Den gick under namnet "fumhundrasl" och kunde hittas under huvudkudden tillsammans med Bubblan en folkvagn, istället för gosedjur.  Var rätt dag igår för en åktur. På kvällen kom regnet. Det välbehövliga.

Kanske kunde vi ge några råd och bra att bolla lite idéer med Elins familj. Jag är ju trädgårdsnörd och Göran har ju arbetat med markarbeten större delen av sitt liv. Kul att ses var det alla fall. Det var så varmt och vackert sommarväder. Så bestämde oss att åka lite tidigare så vi började med lunch på Hamnmagasinet. Torsk med färskpotatis och lämpligt nog pepparrot i såsen. Somrigt att sitta ute vid vattnet.

Sen gick vi runt lite i Drömparken. De flesta vårlökar och narcisser hade väl blommat över. Men till Enköpings parker är det verkligen värt att åka flera gånger under säsongen. Några Magnolior blommade fortfarande och annat var på gång. Bland annat en ljusgul vacker Magnolia blommade mot den knaölblå himlen.Skir grönska och ormbunkar på gång. Tycker de är så fina i det stadiet när de krullar ut sig.Vid skolparken blommade Rhododendron och i Azaleadalen bakom var knopparna på gång.
Doktor Westerlund själv,  den kände Enköpingsläkaren som skulptur i Skolparken. Skulpturen är gjord av norska Ida Thoresen. Det är tradition att studenterna sätter en studentmössa på hans huvud varje studentdag. Han som fått den väldoftande pelargonen uppkallad efter sig. Hygienen var väl inte den bästa på den tiden. Doktor Westerluind rekommenderade Rosengeranium för att rena luften och gör den friskare i sjukrummet.  

Jag köpte nyligen en stickling av en Dr Westerlund på loppis. Den står i stugan och sprider väldoft.
Så vackert med röd sockblomma och vita tulpaner som sticker upp ur bladverket. Såg kombinationen både utanför Pepparrotsstadens trädgård och hantverk och i Pastor Spaks park. Det finns många parker i Enköping! Små fickparker, snygga rondeller. En stad att lära av. Onödigt att våra Västeråspolitiker åkte till Paris för inspiration för några år sen. Kunde räckt att åka till Sveriges närmaste stad några gånger under säsongen. Dessutom samma växtzon.Magnolia och vimplar vid Pepparrotsstadens trädgård och hantverk. I Enköping har det odlats pepparrot sen 1600-talet. 


Även knalliga tulpaner i Pastor Spaks park.
Och en bild till på den snygga kombinationen av röd rockblomma och vita tulpaner. Sockblommorna i den mängden riktigt böljar och de strama men vågformigt klippta idegranshäckarna bakom. Snyggt i en park! Ja de är duktiga i parkernas stad och i hela Fjärdhundraland. Mycket trevligt som anordnas. 3 september är det Trädgårdsdag i Enköping men mycket annat ordnas också. Läs mer här: fjardhundraland.se  

Jag var in på biblioteket i Enköping och tog årets broschyr Fjärdhundraland 2022 och en ny karta. Tycker inte det är samma sak att kolla på nätet.
Så kul att träffa de gulliga barnen Mira och Malve. Min barndomskompis barnbarn. Hade med en packe med Dinosaurietidningar som våra killar haft till Malve. Han är i sin dinosauriefas just nu så tror han blev glad. Han började bläddra direkt. Bra återbruk, vi köpte de begagnade så de har glatt många dinosauriefantaster. Fina Mira gillar hästar och hundar. Igår hoppade hon studsmatta.


Ja en mysig eftermiddag. Sen blev det väderomslag och det kom en del välbehövligt regn på kvällen och natten. Hoppas det regnat lite i stugan också. Såg ut som det i väderappen alla fall.

Önskar Dig en trevlig helg!

3 kommentarer:

 1. Mysigt att läsa om Enköping. Jag arbetade där 1,5 år för några år sedan och tog ofta promenader på luncherna. Så vackert och välskött överallt. Västerås har verkligen inte fått till det på samma sätt. Irriterar mig på den fula offentliga "konsten" här i stan som finns lite överallt som man tycks ha prioriterat istället för planteringar. Bra påminnelse från dig att ta en tur till Enköping snart. Kram

  SvaraRadera
 2. Hej igen. Kommenterade nyss som anonym. Nu såg jag hur man gör! Kram från Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej där ligger Västerås i lä. Enköping har många små oaser och snygga rondeller förutom de större parkerna. Visst finns det fina planteringar i Västerås också men tror de kommit till stånd mest för att några trädgårdskunniga tänkt till. Vad som blev frukten av inspirationsresan till Paris för fem år sen har man väl inte sett något av vad jag vet. Håller med om att en hel del offentlig "utsmyckning" snarare förfular. T ex de hemska illgula puckarna framför det vackra gula huset snett över Igor / Stadsbiblioteket. Tillför verkligen inget utom att de möjligen matchar en neonskylt på Igor. Vårda det som finns och se till att det fungerar istället.
   Kram Annika

   Radera

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.