03 september 2021

Glad att jag fått tanka

 Oj här har det blivit ett långt uppehåll av olika skäl. Så kan det bli ibland. Har inte haft någon riktig ro att blogga. Nu är augusti redan förbi och ett stråk av vemod känns för att sommaren tar slut. Men det går över jag tycker ju mycket om hösten också.  Lite nystartskänsla när skolornas hösttermin drar igång. Känner mig tacksam för en fin sommar. Har verkligen fått tanka energi. Vi har varit mestadels i stugan och jag spar fina stunder med vänner, solens strålar på bryggan, många bad och blombuketter i minnet att plocka fram när de kan behövas. Morgondoppen och de aldrig sinande luktärtsbuketterna, alla gurkor och tomater jag plockat och även gett bort. Fina minnen att plocka fram vid behov när livet känns tyngre.


För några helger sen hade vi besök av min allra bästa vän sen barndomen. "Systra mi" sen vi var tio och hennes man. Så kul att få ses igen alla fyra. De senaste två åren har vi vandrat i Sälen vid den här tiden. Vi hade planer på Grövelsjön i år men tiden blev knapp och det skulle bli för mycket tid i bil och för lite tid i kängorna så att säga. Vi tänkte om och sa att det viktigaste är att vi ses och vi kan gå några mindre rundor på hemmaplan. Så blev det. Vi vandrade vid Ormdalsslingan inte så långt från vår stuga. Längs vägen hittade vi en massa Karl Johan svamp. Så bra att vi hade några bruna papperspåsar med i ryggorna. 

Yngsta sonen var också i stugan den helgen. På kvällen wokade vi kräftor a la Runes heta, ett recept från Ica som tar kräftorna till en nivå till. En jättemysig kväll blev det. 



Matsäck och manshöga myrstackar.


Dagen efter blev det vandring till Landsberget och vid hängmatteskogens grillplats grillade vi korv.
Så goda korvar som heter Fjällgrill från Siljans Chark med hög kötthalt och smak av timjan och citron.



Vi hittade också en massa kantareller. Verkar vara ett riktigt svampår i år.


Den morgonen började annars inte alls bra utan med ett samtal från mammas boende om att hon ramlat och åkt in med ambulans till akuten. Min bror kunde åka till henne direkt då och jag åkte sen på söndagen när vi var hemma igen. Man fick bara besöka en i taget och under operation och uppvak kunde vi inte göra så mycket. Hon har fått en höftfraktur och det är såklart inte alls bra när man är gammal och skör. Men hon är en av de tappraste och tåligaste människorna. Hon blev förstås hemskickad till sitt boende från ortopeden illa kvickt. Bra i och för sig eftersom hon nog känner sig tryggare i en van miljö. Men man häpnar ändå. Först skulle de skicka hem henne innan varken hjälpmedel som rullstol och ståbord eller läkemedel var klart. Ja det var så många turer och boendet var inte meddelat att hon skulle komma när jag ringde för att dubbelkolla om de visste om att den beställda sjuktransporten skulle komma. Jag blir så arg och förbluffad. Som om det vore första gången något liknande sker. Lårbensbrott och höftfrakturer är inte unikt bland mycket äldre människor. Ibland undrar jag hur det får gå till! Sjuksköterskan på hennes boende var inte heller så nöjd.

Som grädde på moset fick hon lov att vara isolerad från de andra på boendet en tid då en sköterska hon haft på ortopeden testat positivt för covid. Nu har lyckligtvis mammas tester visat negativt. Det kan ju räcka med att hamna i rullstol. Men hon är tapper och kämpar på. Min skräck är att hon ska falla igen när det gör mindre ont att förflytta sig. Just nu kan hon ju inte det själv. Ja det är inte lätt att bli gammal eller vara anhörig heller alla gånger. Nog om det och jag hoppas hon får läka nu och repa sig. Men jag förstår att det är lång väg tillbaka. Har varit där en hel del nu såklart. En stund på balkongen med sällskap betyder mycket för henne tror jag. Ja så det är väl det som känns ledsamt och oroande just nu att hon skulle falla så illa och vad det får för följder 


Har också ägnat en del tid åt att försöka piffa till äldsta sonens lilla tvåa i Uppsala för försäljning. Han har ju flyttat till Frankfurt där han fick nytt jobb efter studierna. Tar en del tid även om vi bara försökt göra det lite hemtrevligt med enkla medel. Är ju inget proffs på sånt bara göra det bästa av det man har. Han hade rensat innan han åkte men var inte läge att sälja direkt då i semestertid. Blir ändå en del kånkande med grejer hit och dit. Så hoppas den blir såld nu. Är visning nästa helg. Har ju inte varit ultimat att sälja under pandemin och alla distansstudier. Även om det inte är en typisk studentlägenhet. Vi köpte den av ett yngre par. Lägenheten ligger i Luthagen så är ett toppenläge och han har bara haft några minuters promenad till Economicum. Nära stan, nationerna  och kommunikationer. Den är riktigt mysig med balkong och i ett lugnt område. Ja ibland skulle det vara enkelt att bo lite mindre. Känner att vårt hus inte blir så ompysslat när vi varit mycket i stugan. Men det är väldigt världsliga bekymmer. Skönt ändå att det är så nära emellan. 


















4 kommentarer:

  1. Blir så glad av att läsa dina rader! Hur du/ni har njutit av en fantastisk sommar i er stuga. Jag ser allt framför mig med morgonbad, blomsterbuketter, vandring, korvgrillning med mera. Roligt också för er son som har en ny fas i livet.
    Riktigt tråkigt förstås är det med din mammas fall och med höftfraktur som följd! Lika illa är det hur det till en del missköttes efteråt. Ja, hoppas nu att inget lika illa händer. Att hon får återhämta sig utan intermezzon!
    Nu är det september och månaden har inletts med strålande dagar! Är så glad för det. Älskar september som brukar innehåll just mycket sol och klara krispiga morgnar.
    Må gott!
    Kram Gunilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja vi har njutit av sommaren! Tycker också om september och sensommarkänslan eller tidiga höstkänslan. Ja det är ledsamt att hon skulle falla så illa. Hon är så rädd att vara till besvär. Hoppas hon repar sig.
      Kram Annika

      Radera
  2. Ja vilken härlig sommar det har varit! Känner igen känslan av när sommaren går mot sitt slut och hösten väntar... faktiskt stor igenkänning på mycket som du skriver om fix med lägenhet inför försäljning och våra äldre som behöver omsorg. Ja svensk sjukvård och omsorg kan man ha många funderingar på nu för tiden. Ett fantastiskt arbete som utför av många men resurserna tycks så knappa eller felorganiserade. Hoppas det går bra för din mamma nu. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för omtanken! Hon verkar piggare. Bara rädd att hon ska glömma sig när det gör mindre ont och kliva ur rullstolen eller sängen. Ja mycket är helt fantastiskt och mycket är helt åt skogen. Jag har erfarenhet av både och tyvärr när det gäller sjukvård och omsorg av anhöriga. Och varje år total överraskning att det är semestertid igen även inom sjukvård. Tycker det är märkligt!
      Kram Annika

      Radera

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.