10 maj 2021

Alla slags väder

 Alla slags väder på en och samma helg. Men en hel del regn. Sken upp på lördagskvällen alla fall. Vitsipporna är på gång överallt. Lite senare i stugan än hemma.Tänker på vår stuggranne som hade sin stuga i 75 år. Det var hennes föräldrar som hade den först så hon var här som ung flicka . Sista året innan hon sålde den hade hon bestämt sig att vara på plats från att vitsipporna blommade till skolstart. Ett fint avslut.


Det växer och frodas i växthuset så mysigt att pyssla med plantorna. Såklart det måste vara en liten kurbits även i växthuset. De röda pelargonerna som jag brukar ha i köket stortrivs växthuset.


Vinrankan växer fort efter sin vintervila i garaget.


Vi eldade lite ris i tunnan i stugan igår. Jag fixade gruset. Alltid lättare när det regnat en del och bra att vara med från början innan ogräset biter sig fast. Så nöjd med min stora hjulhacka Lucko. Går snabbt att gå över gruset med den. Själva hackan blir dessutom slipad av gruset verkar det som. 

Hittade en ananassalvia och en så fin liten röd oxalis. Den sistnämnda på Ica. Båda är ätbara och fina att dekorera med. Hade ananassalvia i fjol men den klarade inte en vinter ute. Jag hade läst på för dåligt. Doftar verkligen ananas. Men de får stå inne i stugans köksfönster. Nu har jag planterat ut de flesta luktärterna. Det får bära eller brista. De får klättra på planket till vedbon bakom växthuset. 


Har fixat till lite i pallkragarna där vi har röda och svarta vinbär samt en röd krusbärsbuske med smulton runt om. Jorden hade sjunkit ihop lite så har lyft upp smultronplantorna och fyllt på mer jord och klippt bort allt visset fjolårsskrufs på smultronen. Brukar lägga lite halm runt smultronen så blir de inte så jordiga vid regn och vattning och fukten hålls också kvar lite. Nedanför pallkragarna i slänten syns bastubygget. I samband med det har det grävts en del på tomten så på några ytor har jag strött ut lite ängsfrö och ettåriga sommarblommor. Gjorde tidigare äng på en plats där vi haft majbrasa. Det var jättefint första året. Men det är inte så lätt med äng. År två tog mycket annat över. Björkarna börjar slå ut så smått så blir det nu lite värme efter allt regn blir det väl explosionsartat i naturen. En härlig tid!
 


6 kommentarer:

 1. Så mysigt växthus du har med så fina blommor. . .och så klart måste man ha en kurbitsmålning där! Här har allt slagit ut på 3 dagar eftersom det varit +23 grader och rena sommaren!
  Ha det så bra & Trevlig Helg!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja kurbits hör ju till Dalarna. Underbara sommardagar all grönska exploderade.
   Trevlig helg!
   Kram Annika

   Radera
 2. Japp, luktärtorna ska planteras ut idag och jag har redan planterat ut hälften av dahliorna. Nu får det inte bli någon frostnatt för där det kört med dahliorna. Har ingen plats att ha dem på inomhus eller på den lilla terrassen. Känner att jag nästan tog mig lite vatten över huvudet med över 30 dahlior, det blev så många eftersom mina gamla knölar behövde delas. Vilken underbar dag det var igår här utanför Västerås. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja snart åker en hel del ut. Dahliorna har nog hälften av dina 30 sparade och delade. Klockrankor som hakar i varandra och allting annat i växthuset får nog också komma ut snart. Passionsblommor likaså. Men lite vanskligt när man inte är på plats varenda dag om vädret slår om. Bara att hålla tummarna!
   Kram och fortsatt trevlig långhelg!
   Annika

   Radera
 3. Så mysigt och fint hos dig Annika! Ja, du tycks allt ha "gröna fingrar!" Ja, kurbitsmålning hör ju dalarna till!
  Vilken lycka att ha en stuga, som ligger så vackert vid sjön! Växthuset blev ju så bra - både till lyst och nytta.
  Kram Nilla

  SvaraRadera
 4. Tack! Det är ett stort intresse för mig med trädgård och blommor och så glad för växthuset. Ja vi tycker om vår stuga. Mysigt att vara där.
  Allt gott!
  Kram Annika

  SvaraRadera

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.