08 februari 2019

Happy Hippo

Lite fler bilder från Sydafrikaresan. Samlar inläggen under etiketten Sydafrika. Många bilder blev det....


Ja nog fick vi se flodhästar alltid i St Lucia Estuary där vi gjorde en båttur i våtmarksparken. Rena flodhästsafarin! Vi såg även krokodil och en del fåglar. Flodhästarna som egentligen är mer besläktade med valar än hästar fast de tillhör  partåiga hovdjur. Mellan de fyra tårna som är täckta med en hovliknande nagel finns simhud. Flodhästen  lever sitt liv mestadels i vattnet på dagtid. De är dock dåliga simmare så de går eller står mest på ytor under vattnet. Trots simhuden mellan tårna. Flodhästen kan hålla andan upp emot 7 minuter men de dyker oftast upp till ytan för att andas efter 3-5 minuter. Det är en automatisk process som även fungerar när de sover de tar sig till ytan för att andas utan att väckas.
De kan bli 40-50 år gamla.

De har känslig hud och vår guide berättade att de drabbas ofta av hudcancer. De utsöndrar en röd oljig substans som fungerar som fuktighets och solkräm och skyddar från bakterier. Tidigare trodde man felaktigt att de svettades blod. På kvällen går de upp på land och betar. De ska ha i sig ca 50 kg gräs per dygn. I St Lucia kunde vi se skyltar om att man skulle vara vaksam. På hotellet såg vi också foton hur flodhästar var uppe vid hotellets pool och betade gräs bredvid pollen. Tänkte först att det var ett sätt att locka turister. Men vi såg faktiskt en flodhäst vid vägkanten när vi åkte i väg på safari före gryningen dagen efter båtturen. Så då trodde jag på skyltarna.
Och oroade mig en smula för de som var på väg till sina jobb till fots längs samma vägkant. Det var mycket folk i rörelse trots den tidiga timman. Många som gick till fots eller väntade på skjuts/buss.



Vi såg många flodhästar på nära håll under båtturen. De är verkligen gigantiska. Kropparna är som stora tunnor eller jag tänker att de ser ut lite som som en folkvagnsbubbla. Längd mellan 2,9 - 5 m på en vuxen och vikt vanligen mellan 1000 till 2500 kg men enstaka hanar har noterats med vikt på 4000 kg. Bara huvudet kan väga 450 kg. ( källa wikipedia) De är snabbare än man tror på land, de korta benen till trots. Ca 30 km i timmen. Som att bli jagad av en moped....  Huvaligen!



Bara huvudet kan väga 450 kg....




Jag tänker kropp som en folkvagnsbubbla :) och fart på land som en moppe...
inget man vill ha efter sig....



Såg roligt ut när de snurrade på öronen när de kom upp med huvudet ur vattnet.


Vi såg också vävarfåglar som bygger sina bon av vävda strån i vassen eller i träd och buskar. Läste om de att hannen bygger boet och honan godkänner eller dissar. Är hon inte nöjd så får han bygga nytt. Stackarn! Roliga och fina att se på när de for in och ut ur sina bon som hade öppningen i nedre delen.



 
Ett bo placerat mellan vasstrån. Tyckte de var fascinerande!


Vi satt en stund och spanade efter flodhästar på kvällen också. Men tryggt en trappa upp på hotellet :) Vi hörde hur de brölade från floden som låg alldeles bakom hotellet men just då såg vi inga.


Husvägg och skylt i St Lucia.




Flodhästen är tillsammans med noshörning näst största landlevande däggdjuret efter elefanterna.
Elefanter av frotté hade vi på rummet. Söta! Hotellkonst att göra elefanter av badlakanen. Skickligt!




6 kommentarer:

  1. Det kan man kalla resa det! Så intressant och så nyttigt att få perspektiv på vår värld. Skulle gärna göra samma resa någon gång!

    // AH

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja en fantastiskt resa. Vi har fått se så mycket av Sydafrika.
      Rekommenderas!
      Kram Annika

      Radera
  2. Du är en duktig fotograf - så detaljrika! Fantastiskt att få komma så nära djuren och studera dem på nära håll. Vävarfågeln - hur kan de bygga ett sådant bo? Skickliga hantverkare må jag säga! Intressant läsning - gillar att du berättar lite kring djuren. Ja, vilken upplevelseresa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja vävarfåglarna var så kul att titta på. Fina bobyggare.
      Flodhästarna vill man ha på lite avstånd.
      Kram Annika

      Radera
  3. Vilka vackra bilder. Kan du ha en Morrisblus på dig imorgon? Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha tack men jag tar nog en tröja. Blir kul att ses!
      Kram

      Radera

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.