Receptet hittar Du här: Enkla parmesankex Jag rullade mina i timjan.
Kexen går snabbt att göra. Sno ihop degen och låt den vila en stund i kylen.
Förrätten på nyår var en utsökt kräftsoppa med precis lagom sting. Kokad från grunden med kräftor från Vättern. Goda ostpinnar till av smördeg. Inga recept på det eftersom det avnjöts hos stuggrannarna.
Ett (en eller ett?) jätteroligt quiz genomfördes också det kändes dessutom väldigt modernt.
Vi svarade nämligen via våra mobiler. Du hittar olika quiz och kan skapa egna quiz på kahoot.it
Det var faktiskt jättekul. Man fick en kod och vi delade upp oss i lag. Man fick högre poäng om man svarade snabbt. De som gjort quizet berättade att de kört den på storbild vid jul med sina ungdomar.
Till varmrätt på nyårsafton åt vi fisk närmare bestämt gös. Min insats var att hacka paprika och göra en sallad. Mannen kokade potatis. Resten gjorde faktiskt våra vänner som är så duktiga i köket.
Håkan och Marianne var eminenta gästkockar. Kändes dock lite fräckt att bjuda till nyår och så fick de kocka men det var nog bästa lösningen när det gällde gösen. En kul rätt där den undre gösfilén blir kokt i Vermouth och den övre blir ugnsgratinerad.
Det enda som kan vara trixigt är väl såsen. Men det brukar gå bra. Ett råd är att läsa igenom hela receptet innan Du kör igång eftersom en del av ingredienserna ska sparas just till den
underbara såsen. Ja hela rätten är fantastiskt god.
Här är receptet:
Johansson´s Gös de Luxe / Gös i Vermouthsås
Ordentligt het ugn 225 - 250 grader
4 portioner gösfilé (beroende på stl men en filé per person är väl normalt)
1 dl ströbröd ( helst rivet dygnsgammalt vitt bröd s k miel de pan)
1 msk finhackad schalottenlök
1 msk hackad färsk persilja
2 dl torr fransk Vermouth
1 stk köttbuljong utrörd i lite kokt vatten (ca 1 msk)
100 gr smör
Beurre maié ( 1 msk smö blandat med 1 msk mjöl)
Gösen saltas och peppras. Smörj en ugnsfast form i lagom storlek den ska inte vara mycket större än att fiskfiléerna får plats. Man lägger de ju dubbla men delar sen så man får varsin under och överdel.
Beströ formen med 1/2 msk schalottenlök. Lägg i gösen så det ser ut som hela fiskar d v s ovanpå varandra. Ovansidan penslas med smält smör ganska rikligt, strö på ströbrödet/ brödrivet i ett jämt lager. Häll försiktigt lite smör över.
Slå i så mycket vermouth att botten blir ordentligt täckt, men inte mer. Sätt in i ordentligt het ugn tills gösen fått fin färg på ovansidan och ångat färdigt i vermouthen. Vi började på 225 grader tror jag men ökade till 250 grader. Tar normalt ca 15 minuter beroende på filéernas storlek.
Under tiden fisken är i ugnen gör man såsen.
Resten av Vermouthen dvs ca 1 dl hälls i en kastrull med resten av schalottenlöken och buljongen. Detta får kokas tills lite mer än hälften återstår - reduceras. Red med lite beurre manié.
Ta av kastrullen och rör långsamt ner smör i nötstora bitar tills lagom mängd sås erhållits.
Håll kastrullen varm ev i vattenbad. Den vermouth som ev finns kvar i ugnspannan visaps i.
Krydda enbart med peppar och lägg i den hackade persiljan.
Vi hade pressat potatisen till och tryckte ut den i portionsstor kopp innan vi la upp på tallrikar
så det blev som små potatistimbaler eller vad det kallas. Små kokta potatisar är nog också gott till.
Vi portionerade ut fisk och sås och strödde över fint hackad paprika i olika färg på fisken när den låg på tallrikarna. En blandad sallad serverades till. Med tanke på dukning var det förstås lite vinrött i den också :))
Korkat av mig att inte ta någon bild på själva fiskrätten.
Men en bild från Mälaren får väl symbolisera hemmavattnet för gösen som fiskats av Mariannes bror.
Det lilla huset på bilden är Utter Inn. Konstnären och kreatören Mikael Genbergs undervattenshotell.
Där kan man hyra in sig på sommaren och titta på fiskar.
I Västerås finns även hans Hotell Hackspett beläget i en ek i centrala Vasaparken.
Där kan man också bo över.
Vi hade också ett litet frågespel innan tolvslaget men det var av mer traditionell art.
Papper och penna och ett M I G som jag valt.
Inte så många sportfrågor ......
M I G Det goda livet
Men åter till nyårsrecepten och nu har vi kommit till desserten.
Där kan man också bo över.
Vi hade också ett litet frågespel innan tolvslaget men det var av mer traditionell art.
Papper och penna och ett M I G som jag valt.
Inte så många sportfrågor ......
M I G Det goda livet
Men åter till nyårsrecepten och nu har vi kommit till desserten.
Den hade jag gjort kvällen före för den skulle stå till sig.
Det blev Tiramisu
Receptet har jag fått av fina Veronika och den efterrätten bjöds det på när jag blev grundlurad en månad innan jag skulle fylla jämt vid en vårfest med en massa goa fotbolls och innebandyföräldrar.
Några bilder finns här: Grundlurad
Några bilder finns här: Grundlurad
Det var en av de godaste Tiramisu jag ätit så jag provade nu att göra likadan.
Här är receptet på Veronikas Tiramisu
Receptet är för 4 portioner. Jag skulle säga att den lätt räcker till 8 personer efter en middag.
Ingredienser:
4 st äggulor
4 msk socker
3 dl grädde som vispas lätt/mellanhårt
500 gram Macarpone ost
1 st citron
2 dl expressokaffe kallt (blanda kaffet med spriten Cognac eller t. ex Amaretto)
4 cl Cognac eller t.ex Amaretto
1 pkt Savoiardokex
Kakaopulver till garnering
Vispa äggulor och socker som till en sockerkakssmet. Blanda ner osten. Blanda ner allt i den inte för hårt vispade grädden. Jag la allt i en stor ganska vid skål.Börja med ett lager savoirdokex i botten. Sen skedar men med tesked på kaffeblandningen. Häll på ostgräddsmet och varvar sedan.
Gör den kvällen innan servering och garnera med kako. Jag använde tesil och strödde på kakao precis innan servering.
Tog ingen bild på den heller tyvärr men här är en bild från en Tiramisu vi åt i Italien när vi var på skidresa.Inte så många lager på den men beror ju på vilken skål man använder att göra den i.
Lite vyer från Madonna di Campiglio om du klickar på länken.
När jag ändå är i farten kommer receptet på den lasagne jag gjorde häromdagen till äldsta sonens kalas när han fyllde 19 år. Bra att göra till många. De flesta gillar ju lasagne. Vi var 12 så jag tredubblade bara nedanstående recept och hade blandad sallad till och resterande parmesankex från nyåret. Sen blev det förstås tårta också :) men de fixade mannen.
Busenkel lasagne med skinka eller kyckling
4 pers ugn 225 grader
2 paket färska lasagneplattor
1 stor burk keso
1 stor burk creme fraiche lätt eller vanlig
3-4 stora tomater
2 paket "plånbokschark" rökt skinka eller skivad grillad kyckling
Riven ost ca 2 dl
Örtkrydda t. ex oregano
Grovmalen svarteppar och salt efter behag ( som Melker i Saltkråkan skulle sagt)
Sätt på ugnen. Smörj en långpanna eller annan ugnsform. ( När jag gjorde till 12 pers hade jag den stora djupa ugnsplåten och en vanlig långpanna 30 x 40 cm) Blanda keso och creme fraiche, salt och peppar i en bunke. Börja med lite kesoblandning i botten. Sen varvar du bara med kesoblandning, klippta bitar av skinka/kyckling, skivade tomater med örtkrydda och sen plattor igen. Avsluta med ett lager kesoblandning och strö över riven ost. Grädda i 225 grader i ca 20-25 minuter tills osten får fin färg.
En variant med Västerbottenost hittar du här: VB lasagne
Det är den som gav mig inspirationen och som jag bara ändrat lite på här ovan. Grädde blev keso t.ex.
Smaklig spis!
Lite vyer från Madonna di Campiglio om du klickar på länken.
När jag ändå är i farten kommer receptet på den lasagne jag gjorde häromdagen till äldsta sonens kalas när han fyllde 19 år. Bra att göra till många. De flesta gillar ju lasagne. Vi var 12 så jag tredubblade bara nedanstående recept och hade blandad sallad till och resterande parmesankex från nyåret. Sen blev det förstås tårta också :) men de fixade mannen.
Busenkel lasagne med skinka eller kyckling
4 pers ugn 225 grader
2 paket färska lasagneplattor
1 stor burk keso
1 stor burk creme fraiche lätt eller vanlig
3-4 stora tomater
2 paket "plånbokschark" rökt skinka eller skivad grillad kyckling
Riven ost ca 2 dl
Örtkrydda t. ex oregano
Grovmalen svarteppar och salt efter behag ( som Melker i Saltkråkan skulle sagt)
Sätt på ugnen. Smörj en långpanna eller annan ugnsform. ( När jag gjorde till 12 pers hade jag den stora djupa ugnsplåten och en vanlig långpanna 30 x 40 cm) Blanda keso och creme fraiche, salt och peppar i en bunke. Börja med lite kesoblandning i botten. Sen varvar du bara med kesoblandning, klippta bitar av skinka/kyckling, skivade tomater med örtkrydda och sen plattor igen. Avsluta med ett lager kesoblandning och strö över riven ost. Grädda i 225 grader i ca 20-25 minuter tills osten får fin färg.
En variant med Västerbottenost hittar du här: VB lasagne
Det är den som gav mig inspirationen och som jag bara ändrat lite på här ovan. Grädde blev keso t.ex.
Smaklig spis!
Låter ju underbart gott!
SvaraRaderaBilderna från nyårsfesten är fantastiska!
Ser så trevligt ut!
God fortsättning!
Kram Annica