28 april 2024

Rätt vår för Islandströjor

 I år lärde jag mig att sticka Islandströjor och det var just den rätta våren för en sån varm och skön tröja i år. Hela åtta stycken har det blivit och den åttonde blev till mig själv. Har en grön men den har jag ju köpt för några år sen. Så kändes som jag ville ha en som jag gjort själv när jag stickat till familj och vänner.


Jag gillar ju beige och blått och använder ofta jeans. Så därför blev det en tröja i de färgerna.        Tänkte blå himmel, sjö/hav, sand. Kanske för jag längtar efter en skön sommardag. Jag ville inte ha den alltför stor. Tycker färgerna är fina till ljusa jeans, chinos, vita sneakers. Kläder jag trivs i och som jag använder mycket. Svenska sommarkvällar är ju inte alltid så varma. Jag gillar tröjan och tror jag kommer använda den mycket. Tröjorna jag gjort är stickade i ett isländskt ullgarn. Jag tycker garnet är vackert och levande och tröjorna blir skönare ju mer de används. De värmer, men de andas också. Ja de andra jag gjort har jag redan visat och de finns nog under etikett stickning. Några är lite skogiga i färgerna, en är ljus och några grå med lite färg. Jag gillar de alla. De blir så olika fast det är samma mönster. Riddari heter tröjan. Den ljusa som Marianne valde färgerna till blev så fin och verkligen rätt färger för henne.
Mörkgrön och ljusare grön som bas på de här. Skogiga på olika sätt.Nu håller jag på med en lite luftig enfärgad ljusbeige tröja från Petit Knit. Flera nya tekniker för mig och mycket att räkna så en liten utmaning som krävde block och penna. Den stickas uppifrån och ner och det var första gången för mig. Raglan hade jag glömt så fick öva lite. Sen gör man en fin kant som kallas i-cord. Fick kolla lite på video innan jag fattade hur den skulle gå till att göra. Finns också bra grupper på fb som man kan fråga och få tips. Vänliga och hjälpsamma.

Fascinerad över den danska tjejen Mette som står bakom Petit Knit. Hon är i 35 års åldern och har fem! små barn. Hon var nästan färdig läkare när hon sadlade om till stickmönsterdesigner. Så många fina mönster i en stil jag gillar. Hon visar tröjorna själv och säljer en del tillbehör, mönstren beställer man på nätet. De är väldigt tydliga och bra. Har gjort två små scarfves förut efter mönster från henne.

Men nu kan man väl lägga undan värmande halsdukar snart ser det ut som. Idag har jag varit ute och jobbat i trädgården hela dagen. Med undantag för en liten regn-rast. Hade visserligen både mössa och underställ under mina jobbarbrallor och fleece. Tog fram häcksaxen och klippte ner alla mina lavendel. Klippte rosorna när jag ändå var i farten men med sekatör förstås. De ser inte helt pigga ut. Tror denna vinter tagit kål på några. Krattat och sopat ut allt grus för det ser ut som de kommer och sopar till veckan.  Staketet är färdigskrapat och ska målas så fort det blir lite varmare. Gräsmattan är gödslad och börjar ta fart så den får nog klippas nästa vecka. De rutiga Kungsängsliljorna är på gång, de små Balkansipporna och Lungörten.

Ja nu törs jag hoppas på vår och att sköna maj kommer med värme till veckan! Underbart och efterlängtat.Kanske Magnolian blir lite brun av snön den fick över knopparna i lördagsmorse. Det var Stjärnmagnolian som hunnit längst med sina knoppar. De andra två klarar sig nog bättre.
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.