01 januari 2024

Senaste dagarna och årets första dag

 2024 låter som ett bra årtal. Hoppas det blir ett bra år. Ljusare och fredligare i stort. Det har varit mycket oro i världen, krig och elände, många mörka dystra nyheter i Sverige också och mycket skjutningar och tokerier i Västerås där vi bor. Hoppas 2024 blir ett bättre år för alla och envar.




Jag gläds åt vinter på vintern. Tror aldrig jag sett så mycket snö på träden i stugan under våra snart 15 år här som nu när vi kom tillbaka för nyår. Så vackert! 


2023 har varit ett innehållsrikt år för mig privat. Många resor och utflykter har vi gjort. Jag slutade jobba, flera år tidigare än jag tänkt för jag hade möjlighet. Än har det inte blivit tråkigt. Jag är välkommen tillbaka om det blir det. Känns skönt att veta. Men det var också året då min mamma lämnade oss. Glad att vi fick ha henne i livet så länge. Hon blev 92 år. Men visst känns det konstigt. Jag saknar henne mycket som hon en gång var och jag vet att hon tyckte att hon haft ett bra liv. Hon var nöjd. 


Göran hjälpte mig att dra av snö från växthustaket och sätta en stötta inuti mot nocken. Snön väger.

Jättekul att vi fått njuta av våra söners sällskap under juldagar och mellandagar. Henrik har varit hemma från Tyskland nästan tre veckor men han var i Stockholm också och jobbade och passade på att träffa lite kompisar som han inte sett på länge. Julen firade vi ju i stugan. Så skönt och lyckat med en liten jul bara vi fyra. Sen på mellandagarna styrde jag upp lite så de fick träffa sina kusiner på båda håll. Jättekul vi ses ju inte så ofta nu för tiden när de bor på olika håll. Så kul när det går att få till.

Den fina Kransekaken som vi fått av våra vänner i Norge passade bra att bjuda på när det var många runt bordet med kusinernas familjer på fika.


Till kvällen hos min brors familj gjorde vi olika pajer och jag hade bakat pepparkakskottar. De var dock finare än goda. Men finns olika varianter på dessa. De här var med mjuk pepparkaka och Philadelphia ost som grund innan man stack i chokladflingor. Men de kändes mest degiga. 


Lite skidor har vi åkt i det härliga vintervädret. Både vid stugan och hemma. 






Så blev det en sista kväll med Henrik och lite för tidigt födelsedagsfirande för honom innan han skulle tillbaka till Tyskland. Han blir 28 i övermorgon. Göran lagade plankstek och jag gjorde Gino. Så smakade vi Eiswein för första gången till desserten. Det fick jag i julklapp. Minns att min tyska fröken på gymnasiet pratade om det. Så det var kul att få prova och gott var det till en fruktig dessert men säkert även till ost. 



Glasen har jag köpt på Tradera och gillar de verkligen. Är från 50-talet. Såg de på Effekta auktion först men då gick jag bet.



Ja så var det dags att säga hejdå eller hellre Auf Wiedersehen / på återseende till Henrik på Arlanda.


Våra fina vuxna killar. Vemodigt och tomt när de far men det är ju som det ska vara. De har sina egna liv och vi är glada för stunderna vi ses.


Passade bra att ha nyåret att se fram emot när Henrik rest. Det dröjer ju tills vi ser honom igen.

Nu är nyåret redan firat och vi var i stugan med våra kompisar Marianne och Håkan. Lugnt och skönt och mysigt med lite mellanrum mellan rätterna. Göran hade fixat ett quiz med frågor på 2023 och vi spelade också Bezzerwizzer innan tolvslaget. Kul! Menyn blev också lyckad och det får jag väl tacka Marianne för som hade de bästa idéerna. Vi lagade tillsammans och detta bjöds:

Förrätt:

Toast Skagen med rödlök och pepparrot

Varmrätt:

Torskrygg med ugnsbakad spetskål,

Champagnesås och olika rostade fröer

Dessert

Semifreddo med ljummen hallonsås

och vaniljrån






Till skålen vid tolvslaget fyllde jag små minikrutonger med Brie och krusbärsmarmelad i några               och hjortronsylt i några. Väldigt lättfixat. Lite Oxalis som pynt och symbolisk lyckoklöver inför 2024.




Idag blev det långfrukost och småprat. Så mysigt! När våra kompisar åkt kom både rådjuren och Domherrarna på besök. Synd de inte fick se de. Men kämpigt för rådjuren i snön nu.


Efter lunch gick vi en promenad till gymmet.
 Kändes extra bra idag den första dagen på året även om inget nyårslöfte är givet.
Man kan ju hoppas på att hänga i och bli lite starkare under året som ligger framför oss.


Önskar Dig en god fortsättning på 2024!



  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.