30 juni 2022

Brygge och Dunkerque

 Vi fick en långhelg i belgiska Brygge på vår resa. När killarna slutat jobba på torsdagskvällen åkte vi från Frankfurt till Brygge där vi bokat rum i tre nätter. Vi kom fram rätt sent men ändå värt att vakna upp där och ha hela fredagen på plats.


Vårt hotell låg precis vid kanalen och nära att gå till stadskärnan. Verkligen mysigt! Smala stenlagda gränder.

De typiska trappstegsgavlarna på husen.Vi gillade Brygge alla fyra. Gick runt i stan hela fredagen. Så skönt att bara strosa runt. Kikade lite på en gatuloppis. Var lite sugen på smörtaxarna. Slog oss ner i trädgården till ett bryggeri en stund och tog varsin öl.
Under vår helg i Brygge hann vi förstås äta musslor Moules frites som är typiskt för Belgien som jag förstått det.Murbinka som jag försökt så från frö och misslyckats. Här växte de ur just ingenting på murarna förstås.


En middag tillagade vi själva vid bordet på en lavasten. 


Göran och Rikard körde kött. Henrik och jag skaldjur.På lördagen åkte vi till Dunkerque vid franska kusten. Visade sig vara ett bra upplägg för det var betydligt mer folk i Brygge på lördagen än dagen före det märktes. I Dunkerque gick vi först på ett museum om Operation Dynamo. Över 330 000 brittiska och franska soldater evakuerades över till England i allt som kunde flyta i skiftet maj-juni 1940 när de blivit instängda här av tyskarna som kom närmare och närmare. Väldigt bra museum måste jag säga. Mycket umbäranden även för civila fransmän som flydde hals över huvud. Måste nog se filmen Dunkirk. Fick inte alls det här med mig från skolans historielektioner känner jag. 

Strosade också lite vid havet och kände på vattnet i Nordsjön och åt lunch vid stranden. 

Havet ändå! Alltid något visst.
Tillbaka i Brygge på lördagskvällen firade vi min födelsedag ett par dagar i förväg eftersom Rikard skulle tillbaka till Sverige på måndagen. Mina tjej-träff-i-Åhus-kompisar med Lena i spetsen överraskade med ädla bubblor i maskopi med Göran. Så gulligt och omtänksamt. De hade skickat ett kort till våra kompisars adress så inte jag skulle hitta det i vår brevlåda. Klurigt värre :) Vi skålade i hotellets trädgård innan vi gick vidare för god tapasmiddag. Ja inte bara jämn födelsedag även 25 år sen vi döpte vår yngste Rikard och passade på att gifta oss. 
Då var det vi som överraskade släkt och vänner som var inbjudna till dop och mitt 35-års kalas.  

2 kommentarer:

 1. Underbara bilder och så trevligt ni hade på alla de sätt! Smörtaxarna underbara, liksom krucifixet och de gamla nycklarna! Grattis ännu en gång!
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varmt tack Gunilla! En jättemysig resa blev det.
   Kramar Annika

   Radera

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.