02 juni 2022

Lokförare Bergfälts jätteärt


 Spännande att se hur årets solskydd till växthuset blir. Fyra krukor med lokförare Bergfälts jätteärt står på tillväxt. Fick frön i julklapp av en vän och några har jag köpt själv under namnet gråärt. Men verkar som det är samma. Blir ätliga stora sockerärtsskidor men också fina lite violetta blommor om jag har tur.

Förra året såg växtväggen frodig ut på sensommaren. Jag hade Klockranka, Blomman för dagen och flera Passionsblommor i olika färger längs långsidan mot söder. En stor dillig buske av Rosenskära också. För bra jord tydligen med tanke på bladmassan. Men blev mycket blommor också senare på sommaren till frost. På kortsidan hade jag gurkor bland annat. Men det behöver inte vara lika varje år. I år har jag lite mindre inuti växthuset och därmed lite luftigare. Odlade vattenmelon förra året. Kul att testa men inte riktigt värt besväret med all vattning som de kräver. Men de få melonerna jag fick åts med andakt. Så lite kul var det ju. Äppelgurka hade jag också. En rund gul gurka som var kul att skära i klyftor. Men tyckte inte den var jättegod. De vanliga gurkorna slog den med hästlängder. 

Klockrankorna kommer igång rätt sent med blomningen. Passionsblommorna överlevde inte en vinter i garaget. Men några Blomman för dagen kom upp ur en kruka. De har jag planterat för klättring på armeringsjärn i trädgårdslandet vid Dahliorna.

Framför växthuset hade jag sått vallmo och i pallkragarna bakom är det luktärter och sommarblommor. Förra året Blomstermorot och Slöjsilja bland annat i år provar jag annat framför luktärterna. För luktärter vill jag ha i år igen. Så roligt att plocka buketter.

2 kommentarer:

 1. Så många fina växter du har och har haft. Klockrankan gillar jag men har ingen i år. vissa växter glömmer jag bort när det är dags att så dem. Luktärtor är ett måste, vissa år blir det massor och andra år blir det mindre, jag tycker jag gör lika varje år men ...... w.w.w.bettysbeundran.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja förra året var det ett fint solskydd av blommande växter på växthuset. Får se hur det blir i år med sockerärter. Hoppas på fina luktärter. I fjol var de fantastiska.
   Trevlig midsommar!
   Annika

   Radera

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.