28 juni 2022

Sommarkänslan startad

Vilken midsommar det blev! Finväder prickades in för de flesta i vårt avlånga land tror jag. Bästa vädret på femtio år hörde jag på radion. Extra kul en sådan helg. Extra kul när man har gäster och killarna kom hem. Vi firade i stugan med goda vänner varav det ena paret även är stuggrannar.  Göran kom på den briljanta idéen att köpa med spettekaka från Skåne när vi åkte hem från vår resa. Vill tipsa om att ett fintandat bågsågblad är det bästa redskapet för att såga bitar av spettekakan.

 Dagarna innan midsommar gjorde vi ett röjarrace både hemma och i stugan. Det hade växt så mycket såklart. Både gräs och ogräs. Det är ju så den tiden. Men lite mer frid i sinnet om man röjer av lite både här och där.  Blev lite röj inne också. Bra när man får övernattningsgäster både hemma och i stugan då känns det kul att fixa lite extra.    

På dörren hängde jag en liten bukett smörblommor i ett band med Dalahästar på. Blev ingen krans i år. Ibland har vi haft en egen liten midsommarstång. Men det tar en bra stund att fixa och någon dag senare står den mest och ser halvtrist ut med vissna blommor. Så vi har ägnat oss åt annat istället. Kubbspel och quiz t ex.Men lite björk vid stugknuten blev det alla fall. Det fixade Göran på morgonen. Ser så fint och midsomrigt ut.Vi hade knytis med god sillunch hos grannen. Vi är rätt traditionella vad gäller rätterna. Ändå kul för det är nästan bara på midsommar man äter de. Mariannes goda silltårta, jag gör en romtårta och en nubbesallad. Carina hade gjort en god lax med färsk potatis och lite andra sillar och lite grönt till. Lupiner i midsommartid även om de är invasiva och inte hör hemma i vår flora så är de vackra.Jag klippte av alla gräslöksblommor och la i ett stort fat med vatten som ett litet bad till insekter och fåglar.


På kvällen var vi hos oss och hade lite grillknytis. Startade med en liten Limoncello Spritz nere vid hammocken. Citronlikören Limoncello och Prosecco med is och en skiva lime eller citron. Tyckte det var gott. Kanske kan man ha i lite sodavatten också. Finns olika recept.Ja det var en jättemysig midsommarafton och blev aldrig riktigt mörkt. På midsommardagen var det morgondopp före frukost/brunch på lite midsommarrester. Håkan var snäll och hjälpte oss att få i vår lilla båt. Sent i år men maj var så kall och sen var det inte högsta prio före vår resa så kändes inte så bråttom i år. Hade ändå inte hunnit ut något innan vi åkte tror jag.


Håkan och Marianne hann precis träffa killarna innan de åkte hemåt igen. Henrik har semester och är hemma lite från Tyskland.  Killarna och Henriks tyska kompis Kiara hade firat midsommar i Västerås så kom till stugan först på midsommardagen. Rikard överraskades med en försenad 25 års present i form av ett godisträd. Aldrig för gammal för ett sånt! De brukade få det av Håkan och Marianne när de var små. Our extra parents som Rikard presenterade de för Kiara. Mer om det i ett annat inlägg från vår resa. 

På midsommardagens kväll blev det Muurika-premiär för säsongen. Vi wokade Mälargös som Mariannes lillebror fiskat, lax, räkor och grönsaker. Så gott och fräscht. 


På söndagen var det dags att åka hem. Ettårs-kalas för yngsta släktingen lilla Hedda. Min brors yngsta dotter. Lite nyvaken på mamma Emmas arm men sen blev det fart med alla små kompisar som var på kalaset. Bad och lek.Min bror Anders och lilla fina Hedda med bus i ögonen. Vi presentade med en fin liten pool. 
Hon älskar att bada. 


Ja vilken fin helg det blev på alla vis. Första riktiga sommarkänslan infann sig med den härliga värmen och morgondopp. Aldrig varit så sena som i år med både morgondopp och båt i sjön. Men ser på bilder från mina odlingar och blommor från förra året att mycket är senare. men nu blir det fart på allt. Även om det såklart kan vara jobbigt för de som har svårt att tåla värmen. Kommer nog någon urladdning till veckan.


Den fina lite ovanliga pelargonen jag fick av våra grannar ihop med en trädgårdsbok för jag fyllt år. 

 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.