29 maj 2020

Nya vägar och växthuspyssel


Fin långhelg i stugan blev det och nu är det redan fredag igen.  Mycket pyssel utomhus och i växthuset varvat med cykelturer har vi ägnat oss åt.  Flyttat krukor, planterat och fixat med sådder som kommit upp och skulle ut. Rensat maskrosor - en skottkärra till. Fick riktigt ont i handen av ogräsjärnet :) Rensat gruset. Låter tråkigt men nej det är rätt tillfredställande för det blir fint och med en ljudbok i öronen går det ändå undan. Senast lyssnade jag på Svärmodern av Moa Herngren.

Till gruset har jag  Lucko en hjulhacka och en "bästa vän för det uppdraget"särskilt om man nu hänger med från början på sommaren innan ogräset inte hunnit växa till sig.

Tyvärr kommer ju maskrosorna tillbaka medan man vänder sig om. Känns som de duckar för gräsklipparen för att glatt kika upp igen :) Jag är inte helt nitisk, det är på landet och de finns där. Men några lass tar jag gärna innan de blommat över och låter sina fallskärmar sväva iväg så de blir ännu fler.


Premiärturen med våra nya elcyklar gick på skogsbilvägar mestadels. För ett år sen skrattade jag åt elcykel ja även för bara några veckor sen. Visst har jag förstått min kompis som tänkte sig cykelpendling. Men sen pratade G med sin kusin som skaffat och plötsligt omvärderade vi.
Nu älskar jag den. Tänker inte använda den som "moped" behöver ju motionen men helt ok när man cyklar lite längre att få lite hjälp när det är långa uppförsbackar eller motvind på trista raksträckor. Hoppas på många och långa cykelturer runt stugan. Vi är ju mer solskenscyklister än att vi skulle tycka det var kul att ligga som remmar på smala däck bakom ett bockstyre efter stora vägen.     
De gamla cyklarna vi haft i stugan var inte så kul att cykla längre på. Såna vi fått av kompisar som skulle kasseras. Så nya cyklar var planen men att det nu blev dessa var oplanerat. Men kul att vi fick de lagom till G's födelsedag.

Lite gropigt och guppigt efter skogsmaskiner på sina ställen men kul att upptäcka nya vägar och man ser på ett annat sätt än från bilfönstret.
Den andra cykelturen blev betydligt längre. 
Cyklade runt Smedjebacken och runt på lite småvägar såg bl a tranor efter vägen.Roligt att upptäcka nya vägar och vara ute är i vilket fall toppen.Tomatplantorna har fått stå inne tills nyligen. Läst på att de vill ha 8 grader om natten. Så nu har jag mixtrat med en värmefläkt och timer under de kallaste timmarna så de kunde få flytta ut i växthuset.
Har även sått tomater, physalis, gurka och squash men de är fortfarande pyttesmå.

Så man kan väl säga att man även odlar såväl tålamod och relationer i växthuset.  För vi har haft några små måltider här inne också. Det är lite extra trevligt även om umgänget är begränsat just nu.


Lite bubbel tillsammans med min bror och hans sambo. G och min bror har samma datum på födelsedagarna. Även om det skiljer en hel del år. Mitt lilla porslinsfynd passade ju bra till Brieosten.

Några få bästa vänner kom också och överraskade G när han fyllde "passionär" Väldigt uppskattat. Jag hade fullt sjå att baka en tårta i smyg och göra lite mer mat utan att han skulle misstänka något. Han har dragit ner på arbetet rejält efter drygt 20 år som egen företagare. Men kommer väl att fortsätta ett tag till i mindre skala. Det kommer ju en höst också. Tror det kan vara sunt om han inte ska klättra på väggarna.Lite ettåringar i form av krasse och luktärter. Gamla pallkragar som fått faluröd på sig.
Tänker att de ska klättra på armeringsnät mot vedboden. Luktärter blir ju bara finare och blommar mer ju mer man plockar. Bara det är ju fantastiskt. Ser fram emot sorter som Earl Grey och Fire & Ice
som jag köpt från Cecila Wingård. Sverigebäst på luktärter. Har besökt hennes utställning och blomstersafari för något år sen. Har hennes bok om Luktärter och följer hennes råd. Betydligt bättre grobarhet på fröerna därifrån också.Jordgubbarna tar sig och börjar rodna i växthuset. Hittade en fin Atlaskrage vid namn Casablanca.
Tyckte den var fin mot teglet och den verkar torktålig och blommar länge. Inte haft den förut.Gullvivor lite här och var på tomten. De flesta gula men även någon orange.
Mårbackapelargonen har övervintrat och som jag även sticklingsförökat.


Sommarljus och en mörk basilika Magic Mountain. De fick stanna inne på natten. Basilikan vill inte frysa även om denna ska vara tåligare än vanlig basilika. Odlas mest för blommorna. Tänkte att bina gillar den.De har även fått ett stort bihotell som nu är fyllt med diverse material. Brf Biet åt ena hållet och Brf Surräng åt andra hållet. Vårt område där vi människor håller till heter Söräng...

Penseerna är fortfarande fina så de har bara fått en ny plats. Brukar kunna hänga med till midsommar.
Sen blir de gängliga. Även om de visst kan ta fart blomma igen ifall man klipper ner de.

Lite annat som klättrar vid vedbon har fått komma ut. Ett litet Blåregn som ska vara väldigt härdigt. Får vi se hur det går. En Clematis och några luktärter. Rosenvialen jag hade har fått nytt bo i den högra lådan.

Under plasten har jag sått Rosenskära. Ja så nog har vi haft att pyssla med och det är så roligt och spännande att se hur det växer. Det är faktiskt också rätt kul att ta bilder så man verkligen ser skillnad vad som händer på ett par dagar eller någon vecka. Blåregnet såg mest ut som en torr pinne för bara någon vecka sen. Nu har det vecklat ut lite blad även om jag knappast kan vänta mig någon blomklase. Så täcker upp med luktärter i blå ton nedanför. Så får vi se hur det blir.


En stockros jag sått och nu hoppas jag kommer att blomma i år. Har flyttat den så den får lite stöd. i livet. Undrar vilken färg det blir.


Försöker få till lite lagom skir skuggning i växthuset. Fortsättning följer på det.
Har inte riktigt fått till det än. Tur att takfönstren öppnas automatiskt när det blir för varmt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.