16 januari 2013

En dos av Danmark

 
Under julhelgen tittade jag på lite gamla foton. Kan konstatera att vi har varit ganska många gånger i Danmark på olika ställen och semestrat under våra söners uppväxt.
 
Danmark är förknippat med ledighet, sommar och glädje från min egen barndom då vi ibland var i skånska Mölle på semester.
 
Mölle by the sea = nära till Danmark.
 
ABB där min pappa arbetade eller ASEA som det hette då hade ett ställe strax utanför Mölle där man kunde hyra in sig och det gjorde vi flera gånger när jag växte upp. Då blev det alltid en tur över sundet med färja. Till Helsingör eller Köpenhamn eller både och. Det var speciellt och kändes lite exotiskt. Med havet, färjan och korvarna som var rödare och att man kunde köpa en glasstrut med en cocosboll på toppen var en stor grej tyckte jag. Skulle väl ingen hemma kommit på. Kanske blev det också ett besök på Tivoli. Jag gillar fortfarande Danmark. Fast nu mer av andra orsaker än glassarna.
 
Tycker danskarna är väldigt duktiga på det där med blommor, inredning, kläder, tv/film och är lite mer avslappade och verkar njuta lite mer av tillvaron. Dejligt!
 
 
Lite rödare korv, lite roligare - i Danmark 
 
Många sandslott har grabbarna Grus byggt i den danska sanden.
 
Familjens yngsta byggmästare
 
Nu var det ett tag sen jag var i Danmark. Så min dos av Danmark inskränker sig just nu till danska
tv-serien Lykke som precis avslutats. En depressionskomedi!! Bara det! Huvudrollsinnehavaren har ett fantastiskt minspel. Helt i min smak. Har sista avsnittet osett ännu. Känns lite rikt.
 
Många bra deckare och tv-serier har producerats av danskarna. Kvalitet!
Nästan så jag lärt mig lite danska på kuppen. Fast det där med räkneorden är fortfarande lika obegripligt som när jag och min bästis Tess var på Tivoli som tonåringar och till slut räckte över börsen till damen i kiosken med orden ... du får plocka själv... vi kunde inte alls förstå hur mycket som skulle betalas. För mycket halvfjerds och halvtreds, hit och dit.
 
Jag har köpt danska serien Borgen på dvd som jag tittar på när jag stryker. Allt för att det ska bli lite roligare.....
Jag stryker inte alltför ofta, men kanske att jag tar mig an juldukarna snart bara för att få förflytta mig till Danmark
en liten stund.  Jag kommer säkerligen att återvända till Danmark här  på bloggen.  
 
 

2 kommentarer:

  1. Är Borgen bra? Jag såg den aldrig på tv... Vilka härliga minnen du har från Danmark.

    SvaraRadera
  2. Borgen är bra! Såg den heller aldrig på tv. Ja jag har många minnen från Danmark och vi har ju också varit på Danmarksturné Du och jag C. Minns Du "lunchen" med smörrebrödet på fina restaurangen? Gissar att man kunde betalat för våra miner när den kom in.:-)

    SvaraRadera

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.