18 april 2013

Ett frö med historia

 
 Första gången jag såg en trädpion höll jag på att cykla omkull. Osannolikt vacker! Inte för inte kallas den blommornas konung. Bara att hålla med för när man ser en sådan buske i full blom med tallriksstora blommor är det helt enastående.
Paeonia suffruticosa , buskpion eller trädpion.

Kärt barn har många namn. Vacker, vacker, vacker och doftar gott också.

I veckan fick jag ett sms om det inte var så att jag ville ha frö från min kompis Lenas pion som växer i Åhus.
Självklart, så nu ligger en frökapsel och väntar på mig där. Lär bli en utmaning! Läser om allehanda tips hur de ska gro i vitmossa och in och ut ur kylskåpet etc. Rötterna ska igång först.

Låter inte riktigt som något för mig. För mycket meckande. Litar nog mer till Lenas mamma Gerds enklare tips om hur man ska gå tillväga. Plantera frön i krukor som får stå ute hela sommaren och tills det blir kallt. Det var dessutom Gerd som kom ihåg att jag gärna ville ha frön.

För kul vore det att få en egen trädpion som kommer just från Lenas i Åhus. Som först växt i hennes förra trädgård i Äspet.
 Även om det kommer att ta sin tid. Men den som väntar på något gott.....

Den som väntar på något gott kanske också ska gå och titta till skorporna som är på tork i ugnen.
Inte jättesmart att dra igång ett skorpbak sent på kvällen. Fick lust att baka så då gäller det att passa på innan det går över.
Men det tar också sin lilla tid med skorpor. Tror de får stå på tork hela natten med ugnsluckan på glänt. Doftar också gott. Kardemumma. Och receptet ja det kommer förstås också från Åhus. Bjuder på det en annan gång. När jag provsmakat.
 
 
6 kommentarer:

 1. Vad trevligt du skriver och visst kommer du att lyckas med blommornas konung. Mycket gott kommer från Åhus och snart är det dax. Ser fram emot att ses igen, en verklig höjdpunkt. Maj är nog min favoritmånad. Lycka till med odlingen. Joffe

  SvaraRadera
 2. Tack Joffe! Ja Joffelhjältarnas sammankomst vill man ju inte missa för allt smör i Småland. Kanske ska satsa på att ta med pannlampa och läsglasögon den här gången. Så man ser att läsa frågekorten när vi spelar spel på verandan i stearinljusens sken. :-)
  Ser så fram emot den helgen!

  SvaraRadera
 3. va spännande....... verkligen en underbar blomma :)
  å missa nu inte,,,,,

  SATURDAY SHOW OFF

  de e kul att vara med :)
  VÄLKOMMEN
  Håkan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vilka fantastiska rosor du har, nästan så man kan känna doften via nätet.

   Jag är lite ny på detta med bloggandet men det är skoj så jag ser och lär :-)

   Trevlig helg!

   Radera

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.