18 september 2024

Till fjälls om hösten


 Här blev ett långt uppehåll. Sommaren har varit toppen vi har mest varit i stugan men en tur till Skåne blev det bland annat. Nu går det mot höst. Ibland känns det vemodigt men jag gillar hösten och den senaste veckan har vi varit i Norge och haft härliga vandringsdagar med våra norska vänner. Deras hytta ligger i Tyin-Filefjell. Vi har varit där många gånger vintertid och åkt skidor. Men nu blev vi inviterade att uppleva området på hösten.


Deras hytta ligger så fint i naturen och skyddat från vind. Från sovrummet vi hade hörs älven utanför om man öppnar fönstret. När vi varit där tidigare på vintern fanns ingen vinterväg fram till stugan. Man fick boka skoter från affären för packningen. Men nu finns en ny liten väg. Ninni var lite besviken över att de små björkarna tappat alla blad redan. Förstår att det är ännu vackrare när de lyser gula men tycker det är vackert värre ändå.
Det tar ju en bra stund att köra dit för oss. Men är klart värt resan. Verkligen mysigt att få komma dit på hösten. Vi blev välkomnade med så gott plock och en jättegod kycklingrätt. Så kul att ses igen!







Eld i öppna spisen och fina Irländska settern Lissie gör ingenting sämre.
Otroligt väluppfostrad hund på alla vis. Henne har vi följt sen hon var valp.





Så ombonat i stugan och en bild av den på väggen som Ninnis far har målat på sin tid där.


Första dagen bjöd på lite regn men vi gav oss iväg på en lite kortare tur. Vi åkte till Eidsbugarden som ligger i nationalparken Jotunheimen. Där står en stor stenstaty av Asmund Olavsson Vinje en norsk poet, författare och journalist som levde på 1800 talet och grundade namnet Jotunheimen- Jättarnas hem. Han var också en av initiativtagarna till norska turistföreningen.


Vinjes lilla stuga. Varje år anordnas en musikfestival i Eidsbugarden  - Vinjerocken.



Vi gick en liten tur upp till Reinsdyret - renen som blickar ut över sjön Bygdin. Sen gick vi in på värdshuset och åt våfflor och drack varm choklad. Vädret var ju skiftande med lite regnstänk. Men naturen så vacker liksom husen och det växte fortfarande så mycket blåbär på blåbärsriset.



Grånat trä och gräs på taket. Mums för mina ögon.


Fick nästan lite Lofotenkänsla. Det turkosa vattnet och bergen. Så härligt. Storslagen natur!





Ett glatt gäng är vi!















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.