16 september 2021

En liten roadtrip

 Det blev en förlängd helg i landets södra delar. Anledningen var främst att vår traditionella tjejträff hos min vän Lena i skånska Åhus nu äntligen skulle bli av efter 16 månaders pandemiförsening. Vi brukar köra i slutet av maj men nu fick vi hoppa över ett år och fick till det i september istället. För min del blev det dessutom en stretchad helg i båda ändar. G bestämde sig för att hänga med. Ja inte på själva tjejhelgen då spelade han golf istället. Men blev lite tid både före och efter. Så det blev så mycket mer än bara en helg.

Första natten hade vi bokat i Växjö. På vägen dit stannade vi i Väderstad och tog en fika på Centralkonditoriet. Varmt och soligt så vi kunde sitta ute i trädgården.


Precis intill ligger trevliga Magasinet i Kråkeryd och en fin Byggnadsvårdsbutik. Såg att Karl Fredrik nu har egna krukor som såldes där. Märkta Eklaholm och loggan med kronan. Köpte ingen sådan men en kasse i grövre bomull i bra storlek kom med hem. Egentligen reklam för Bergs Potter. De fina danska krukorna som tillverkas i Italien. Men gillade framför allt texten på kassen. The flowers of tomorrow are in the seeds of today. Kan tolkas på olika sätt men texten är sann. Kan gälla för allt mellan himmel och jord. Inte bara blomsterfrön. 








Så var vi inom chokladfabriken Narr i Ödeshög. Köpte en liten påse att ha till rundan med sällskapsspel som vi brukar ha på tjejhelgen. Tyvärr var inte det nya spelet Den röda tråden lika kul som godiset var gott. Man får nog ändra reglerna lite så det går snabbare. Blev lite segt men idén att gissa olika saker med hjälp av ledtrådar var kul. Åkte på lite mindre vägar eftersom vi inte hade någon brådska. Stannade för lunch i Gränna. Där har vi tidigare besökt Grenna museum polarcenter och utställningen om Andrées polarexpedition.  Riktigt bra och intressant. Andrée var född i Gränna och hans barndomshem ligger mittemot muséet. Gränna stavades med e tidigare.

Så kom vi då till Växjö. Tog en tur ut till Teleborgs slott. Slottet ligger vid sjön Trummen och intill Linnéuniversitetet. Det märktes, i skogen runt slottet var det många studenter som sprang och spelade frisbeegolf. Kändes som det ven om huvudet ibland men de var duktiga. Slottet inrymmer ett hotell och Stjärnorna på slottet spelades väl in där något år. Ett pampigt slott som var inflyttningsklart år 1900. Det var en excentrisk greve Fredrik Bonde af Björnö som gav det i morgongåva till sin unga hustru Anna Koskull. Vilket ledde till ett bevingat ord bland växjöbor: Vad gör inte en Bonde för sin Koskull. Byggkostnaderna lär ha uppgått till 192 772 kronor och 80 öre. En stor summa på den tiden. Källa teleborgsslott.com



Men vi bodde inte där utan mer centralt. Så kunde bara gå runt hörnet på kvällen och hitta en mysig Bistro där vi "firade" in vår lilla minisemester med goda tapasrätter och något gott i glaset. Så skönt att kunna sitta ute i klänning och en lätt jacka. En härlig septemberkväll.











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.