25 maj 2021

Enköpings parker

 

För fyra år sen vid den här tiden var jag och min blomsterkompis på trädgårdsresa till England. En helt underbar resa med Gunnel Carlsson som guide. I år blir det inga sådana resor men en tur till Enköping fick vi till. Enköpings parker går inte av för hackor de heller. Vi startade promenaden vid Drömparken.

Titta så vackra blad på den här rabarbersläktingen. Tror det är en flikbladig rödrabarber. Många vårlökar blommade fortfarande som narcisser, kejsarkronor och tulpaner förstås. Några senare sorter av Magnolia blommade. I Skolparken finns azaleadalen där Azaleor och Rhododendron var på gång 

Vid idéträgårdarna som skapas av trädgårdsmästarelever fanns en blomsterväv i en gammal väderbiten vävstol omgiven av tulpaner.


Vipprams som doftade ljuvligt och olika bräken som håller på att veckla ut sig. Finaste stadiet tycker jag.


Så snyggt med sockblommans röda bladkant mot de mörkröda tulpanerna.


Fler sockblommor i Professor Spaks park och en formklippt idegran. Jag är så förtjust i sockblommor.    Så skira men i mängd blir de maffiga. Har några som marktäckare vid vår trapp under Buxbom.


Blommande Silverpäron och en massa tulpaner.
 

Verkligen värt att besöka Enköpings parker under flera olika tidpunkter under växtsäsongen.  Sensommaren är också så maffig med alla perenner och gräs. Har varit några gånger på så trevlig trädgårdsdag i början av september. Mycket att titta på olika utställare, växtförsäljning och även föredrag att lyssna på. Längtar tills såna arrangemang är möjliga igen. Det finns många små parker och t o m rondellerna i Enköping är väldigt fina. Så absolut värt en tur till "Sveriges närmaste stad" Enköping. 

Var också förbi Härnevi Plantskola på landet lite utanför Enköping. Tyckte den slingrande lilla pilörten var kul. Tänkte ha den i en kruka med Chokladblomma och lite annat. Men i påsen hamnade också en liten rosa lite "ådrig" Million Bell. En dubbel minipetunia och de var också så fina ihop så kanske får försöka göra några sticklingar av Pilörten och dela upp den. Ja turen till Enköping gav alla fall en massa bra energi och inspiration så nu har vår egen trädgård fått sig en rensning. Det känns bra och känns i kroppen. Men brukar löna sig att vara lite på tå i början av säsongen. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.