05 december 2020

Det kommer ny tid hela tiden


 Såg siffrorna ligga och flyta i stearinet på kalenderljuset när jag skulle blåsa ut det. 
 En klok vän till mig sa en gång "Det kommer ny tid hela tiden" Det är ju sant.

Det känns lite trösterikt att tänka så. Jag har absolut inget att klaga på vi har det hur bra som helst. Skäms nästan. Men visst längtar jag också som många andra efter nya tider eller gamla tider. Pandemifria tider. Tills dess får man roa sig med allt som faktiskt går att göra. Men visst är det oroligt att läsa om att vårt län är i topp på smittolistan. 

Pysslar på hemma med lite av varje. Tog in lite magnolia som sällskap till de sista rosorna. De slog ut långt efter att rosorna vissnat. Tyckte bara att de ludna knopparna var fina men blev oväntad bonus att de slog ut i blom.



Har gjort egna Chiliflakes på mina torkade chili. Det var starkt kan jag lova. Var ändå väldigt försiktig när jag höll på med de. Hade gummihandskar osv. Men yrde väl ändå lite smått pulver när jag malde de.
Kändes som hela systemet blev rensat... eller alla fall näsan. Så ska nog doseras i ytterst liten mängd.

Hittade ett gammalt recept på matbröd som min moster skrivit ner på ett visitkort. Sparade det när vi rensade lite bland mammas grejer när hon flyttade till boende för några år sen. Nu är det provbakat och bröden blev så goda som jag minns de.



Nog har det bakats en del. Som om man kunde baka sig ur en pandemi nästan. Letade efter skrädmjöl för att göra Skrädmjölsdrömmar. Men det finns inte att uppbringa här omkring vad det verkar. Bakade med vanligt havremjöl istället. Det blev bra. Så gjorde jag en lite kul saffranskaka på mandelmjöl med vit choklad i. Lite som Saffranskladdkaka. La några pepparkakshjärtan uppepå när den åkte in i ugnen.


Bjöd på den på första Advent. 


Först fick vi lite glögg och pepparkakspuffar. Färdigköpta men jättegoda med en klick ädelost på. Har fastnat för den på tub med ädelost och päron. Genvägar är bra. Har tyckt det är så gott att värma god äppeljuice med glöggkryddor. Har köpt någon som är på 3 liters box. Jättegod och inte så söt.



Idag kändes det annars verkligen inte som december. Så varmt, disigt och grått. Vi livade upp oss med en långpromenad åt ett håll vi inte brukar gå och bastade efteråt. Hade köpt Oleum Basileum att droppa i vattnet man häller på stenarna. Inte för att vi är förkylda alls men tänkte det var lite uppfriskande ändå. Brukar mest basta om vi åkt lite skidor på vintern. Men var ju faktiskt skönt nu med. Känns lite välgörande och sunt.



"I en bastu finns bara goda tankar." Citat av Thorsten Tegnér (svensk skriftställare1888-1977)

Kanske är det så. Citatet fanns i en ny fin bok på biblioteket om just Bastu. Den heter enkelt bara Bastu och är skriven av Jens Linder och Stefan Wettainen. Tacksam för bibliotekets service att vi fortfarande kan och får reservera och hämta böcker. Ett snabbt besök med avstånd som jag tror betyder mycket för många i dessa tider. 


1 kommentar:

  1. Ja, ny tid kommer hela tiden! Något som jag också brukar tänka på, då jag upplever "pandeminedstämdhet" eller då jag upplevelsen är att "tiden inte räcker till!" Bra påminnelse!
    Flitig är du Annika... många som bakar och pysslar... men inte jag! Har inte riktigt haft lust med bakning!
    Kram kram.

    SvaraRadera

Tack för Din kommentar, den gör mig jätteglad.